BOL U MIŠIĆIMA I UMOR: Ovo su simptomi nove "omikron" mutacije korone - nema gubitka mirisa i ukusa!

Novosti online

27. 11. 2021. u 18:16

NOVA omikron varijanta virusa korona izaziva blago oboljenje bez istaknutih simptoma, rekla je Anđelika Kece, predsednica Udruženja lekara Južnoafričke republike.

БОЛ У МИШИЋИМА И УМОР: Ово су симптоми нове омикрон мутације короне - нема губитка мириса и укуса!

Foto: EPA

- Radi se o blagoj bolesti sa simptomima kao što su bol u mišićima ili umor, koji traju dan ili dva dok se oboleli ne oseća dobro. Do sada, otkrili smo da zaraženi nisu gubili miris i ukus. Mogu da imaju blag kašalj. Nema izraženih simptoma. Od onih koji su inficirani, neki se trenutno leče kod kuće - kaže Kece.

Ona je podvukla da bolnice nisu preopterećene pacijentima zaraženim omikron varijantom, te da novi soj nije otkriven kod vakcinisanih osoba. U isto vreme, situacija je možda drugačija kod nevakcinisanih.

- Znaćemo to za dve nedelje. Omikron je prenosiv, ali za sada, kao lekari, ne znamo zbog čega se digla tolika buka oko njega, jer ga i dalje proučavamo. Znaćemo više za dve, tri nedelje, jer imamo nekoliko pacijenata u bolnici i radi se o mladim ljudima, mlađim od 40 godina - kazala je doktorka.

Ona je kritikovala odluku nekih država da zabrane letove iz Južne Afrike kao preranu, jer još nema dovoljno informacija koliko je omikron soj opasan.

Posle pojave novog soja virusa korona, koji ima 32 mutacije na spajk proteinu i mogao bi da izbegne vakcinalni imunitet, pojedine države zabranile su letove iz država Afrike gde je registrovan, kao što su Južna Afrika, Zimbabve, Bocvana, Esvatini...

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da taj soj izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija.

BONUS VIDEO - Izjava Dr Milana Nikolića iz kovid bolnice u Batajnici

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane