I AMERIKA UVELA ZABRANU PUTOVANJA IZ JUŽNE AFRIKE: Nakon širenja Omikron soja osam zemalja stavljeno na crnu listu

Novosti online

26. 11. 2021. u 20:36

SAD su uvele ograničenja na dolazna putovanja iz Južne Afrike i sedam susednih zemalja, u pokušaju da spreče širenje „omikronske“ varijante Covid-19, navodi RT.

И АМЕРИКА УВЕЛА ЗАБРАНУ ПУТОВАЊА ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ: Након ширења Омикрон соја осам земаља стављено на црну листу

Foto AP

Zabrana putovanja obuhvata Južnu Afriku i još sedam zemalja u regionu: Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatii, Mozambik i Malavi.

Zabrana dolazi samo nekoliko sati nakon što je glavni medicinski savetnik Bele kuće dr Entoni Fauči rekao da vlada treba da „sazna više informacija“ pre nego što ograniči putovanja iz ovih zemalja. Ranije danas, EU i Velika Britanija zabranile su dolazna putovanja iz pogođenih zemalja, dok je Kanada najavila sopstvenu zabranu kasnije popodne.

Zabrana će stupiti na snagu od ponedeljka i neće se odnositi na američke državljane ili zakonite stalne stanovnike. Međutim, izveštaji pokazuju da će Amerikanci koji dolaze iz pogođenih zemalja morati da pokažu negativan test na Kovid-19 pre putovanja.

Omikron soj korona virusa

Nova B.1.1.529 varijanta koronavirusa je prvi put identifikovana u Bocvani, a za nekoliko dana postala je dominantna varijanta u delovima Južne Afrike, zasenivši prethodno sveprisutnu „Delta“ varijantu. Od tada je stigao u Evropu, Aziju i Bliski istok, a nakon sastanka u petak, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala ga je „Omikron“.

Omikron se odlikuje velikim brojem mutacija u njegovom šiljastom proteinu - delu virusa koji štrči na površini, izgledajući kao šiljci, i određuje kako patogen inficira svoje domaćine. SZO je neke od ove 32 mutacije nazvala „zabrinjavajućim“ i u saopštenju u petak navela da nova varijanta predstavlja „povećan rizik od ponovne infekcije“.

Sumnja se, iako se pouzdano ne zna, da bi varijanta Omikrona mogla biti otpornija na trenutni rod vakcina Covid-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega