RASPRAVA O ZAHTEVU: Parlament danas pokreće ukidanje imuniteta Kurcu

Tanjug

16. 11. 2021. u 09:18

ODBOR austrijskog parlamenta za pitanje poslaničkog imuniteta raspravljaće danas o zahtevu za ukidanje imuniteta lideru Narodne partije (OVP) i bivšem kancelaru Sebastijanu Kurcu.

РАСПРАВА О ЗАХТЕВУ: Парламент данас покреће укидање имунитета Курцу

Foto: Tanjug/AP

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju zatražilo je ukidanje poslaničkog imuniteta nekadašnjem kancelaru zbog istrage u vezi sa proneverom i mitom.

Odbor za ukidanje imuniteta, kojim predsedava Selma Jildirim, predložiće ukidanje imuniteta Kurcu, a za to će glasati i Kurcova OVP, saopšteno je danas iz parlamenta.

To znači da će na sednici parlamenta u četvrtak biti doneta odluka o ukidanju poslaničkog imuniteta Kurcu, nakon čega tužilaštvo može nastaviti istragu.

Tužilaštvo vodi dve istrage protiv Kurca.

Prva je vezana za navodne lažne iskaze date pred parlamentarnim istražnim odborom u vezi sa korupcionaškom aferom "Ibica".

Iako je Kurc 3. septembra nakon saslušanja od strane sudije rekao da je sve optužbe odbacio, tužilaštvo je tražilo njegovo izručenje od parlamenta.

Druga istraga se vodi u vezi sa optužbom pronevere i mita, zbog kojih je Kurc morao podneti ostavku na mestu šefa vlade.

Kurc je pozdravio odluku o ukidanju poslaničkog imuniteta.

 - Ne mogu da ocenim šta se 2016. dešavalo u Ministarstvu finansija, ali jedno je jasno, a to je da ja nisam počinio krivično delo, kao što to pokazuju i analize pravnih eksperata, a to ću i dokazati. Zbog toga me raduje što će istraga moći brže da napreduje. Lažne optužbe protiv mene mogu se brzo odbaciti - napisao je Kurc u saopštenju.

BONUS VIDEO:

LEGAT MILUTINA MILANKOVIĆA: SANU čuva uspomenu na slavnog matematičara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)