LUKAŠENKO DEŽURNI KRIVAC: SAD, Britanija i zemlje EU optužile Belorusiju za migrantsku krizu

Novosti onlajn

12. 11. 2021. u 08:28

SJEDINjENE Američke Države, Velika Britanija i zemlje EU u Savetu bezbednosti UN smatraju da je migracionu krizu na granici sa Poljskom stvorila Belorusija i osuđuju je, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih zemalja objavljenom nakon zatvorenih konsultacija u Savetu bezbednosti UN.

ЛУКАШЕНКО ДЕЖУРНИ КРИВАЦ: САД, Британија и земље ЕУ оптужиле Белорусију за мигрантску кризу

Foto AP

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Velika Britanija, SAD, uz Albaniju „osudile su organizovanu instrumentalizaciju ljudi čiji su životi i dobrobit ugroženi“, kako smatraju, „iz političkih interesa Belorusije“. Po mišljenju navedenih zemalja, Minsku je cilj „destabilizacija situacije na spoljnim granicama susednih država i EU i skretanje pažnje sa kršenja ljudskih prava unutar same Belorusije“.

Nove sankcije

Strane su spremne da razgovaraju o sankcijama protiv vlasti Belorusije i onih koji, kako smatraju, doprinose migracionoj krizi na granici sa Poljskom.

- Zajedno izražavamo solidarnost sa Poljskom i Litvanijom i spremni smo da razgovaramo o daljim merama koje možemo da preduzmemo da ih podržimo, kao i merama protiv onih koji su umešani i pomažu dejstvima režima (predsednika Aleksandra) Lukašenka, obezbeđujući mogućnost nezakonitog prelaska spoljne granice Evropske unije - navodi se u saopštenju.

Zemlje su obećale i da će čuvati jedinstvo i odlučnost u zaštiti Evropske unije od „hibridnih operacija beloruskih vlasti“. Takođe su pozvale na saradnju domovina migranata, koje treba da upozore svoje građane „da ne upadaju u zamku beloruskih vlasti“.

Zapadne zemlje takođe su pozvale Minsk da migrantima pruži neophodnu zaštitu i pomoć.

„Naglašavamo da se sve radnje moraju preduzeti na osnovu osnovnih vrednosti, kako bi se zaštitili životi ljudi“, navodi se u dokumentu.

Pretnja regionalnoj bezbednosti

Strane takođe smatraju da su beloruske vlasti pretnja za regionalnu bezbednost i pozivaju na mere protiv njih.

Prema njihovom mišljenju, postupci vlasti u Minsku su „neprihvatljivi i zahtevaju oštru međunarodnu reakciju i interakciju kako bi se Belorusija pozvala na odgovornost“.

- Ova (situacija) pokazuje da je režim Lukašenka postao pretnja za regionalnu stabilnost - smatraju autori saopštenja.

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice

Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu