RUSI PREORALI POLOŽAJE DŽIHADISTA: Trese se ceo Idlib, uključilase i Asadova artiljerija

Novosti online

07. 11. 2021. u 18:46

ŠESTOG novembra popodne, bomba je pogodila vozilo u severozapadnom sirijskom regionu Idlib.

РУСИ ПРЕОРАЛИ ПОЛОЖАЈЕ ЏИХАДИСТА: Тресе се цео Идлиб, укључиласе и Асадова артиљерија

Foto: Tanjug/AP

Napad se dogodio na periferiji grada Fatera na planini Zavija u južnom Idlibu. Planinsko područje je uporište Hajat Tahrir al-Šama (HTS) povezanog sa Al Kaidom, de fakto vladara Velikog Idliba.

Otprilike u isto vreme, artiljerija Sirijske arapske armije (SAA) gađala je položaje militanata u ravnici Al-Gab u severozapadnoj oblasti Hame. Lutajuću municiju su verovatno ispalile ruske snage. U septembru su stručnjaci potvrdili da su prethodni napadi ovom municijom na Veliki Idlib izvedeni malo poznatom varijantom ruskog ZALA Lancet 3.

Ratni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveli su u jutarnjim satima najmanje osam vazdušnih udara na okolinu grada Džisr al Šugura u zapadnom Idlibu. Grad je uporište Turkistanske islamske partije (Ujguri), bliskog saveznika HTS-a.

Nedavni udari na Veliki Idlib su verovatno bili odgovor na ponovljeno kršenje primirja od strane HTS-a i njegovih saveznika. Militanti su 6. novembra granatirali grad Jurin koji drži vlada u severozapadnoj oblasti Hame. Međutim, gubici nisu prijavljeni.

Sva nedavna kršenja dogodila su se pred očima turskih snaga koje su navodno prisutne u Velikom Idlibu da bi sprovele prekid vatre. SAA i njeni saveznici mogli bi uskoro da preduzmu akcije na terenu kako bi zaustavili kršenje primirja.

(SrbijaDanas)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: POVODOM DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE: Prikaz naoružanja i vojne opreme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna