OFANZIVA TURAKA I DŽIHADISTA: Turski dronovi Bajraktari napadaju Kurde i SAA, Ruska vojska pojačava prisustvo

Novosti online

01. 11. 2021. u 21:47

LOKALNI izvori su 1. novembra izvestili da je turska bespilotna letelica gađala vojni kontrolni punkt SDF-a u sirijskoj provinciji Raka.

ОФАНЗИВА ТУРАКА И ЏИХАДИСТА: Турски дронови Бајрактари нападају Курде и САА, Руска војска појачава присуство

Foto: Printscreen

Ako se to potvrdi, to će biti treći napad turskih dronova u poslednja tri dana. U napadu je, kako se izveštava, pogođena okolina sela Bir Arab, zapadno od grada Tal Abjada, a poginula su četiri borca ​​SDF-a i dva vojnika Sirijske arapske armije.

Dana 30. oktobra popodne, turska borbena bespilotna letelica, navodno "Bajraktar TB2", izvela je vazdušni napad na kontrolni punkt SDF-a u blizini grada Ain Isa u severnoj oblasti Rake, prema izvorima sirijske opozicije. Gubici nisu prijavljeni. Izvori sirijske opozicije su 31. oktobra izvestili o napadu turske bespilotne letelice na kontrolni punkt u blizini Tel Tamra u sirijskoj Hasaki.

Napad dronom se izvodi usred tekućeg artiljerijskog granatiranja položaja SDF-a u predgrađu Ain Ise od strane turske vojske i njenih militanata. U međuvremenu, Turska raspoređuje vojna pojačanja u severnoj Siriji.

Dana 1. novembra, turski vojni konvoji prošli su kroz kontrolni punkt Žabisa do oblasti Tel Abjad na severu provincije Raka. Ranije ove nedelje, turska vojska je rasporedila velika pojačanja, uključujući borbene tenkove i oklopne transportere, u severnoj Raki, kao i u severnoj oblasti Hasake.

Prema nekoliko izveštaja, Turska se sprema da pokrene novu vojnu operaciju protiv SDF-a u severnoj i severoistočnoj Siriji. Međutim, svaka operacija koju predvodi Turska protiv SDF-a verovatno će naići na otpor SAA i njenih saveznika.

Tursko ministarstvo odbrane je 1. novembra saopštilo da su turske oružane snage neutralisale više od 2.360 militanata različitih terorističkih organizacija u regionu od početka 2021. godine.

- U oktobru je izvedeno 27 operacija u Turskoj i inostranstvu, tokom kojih je neutralisano 279 terorista. Ukupan broj neutralisanih militanata od početka godine dostigao je 2.360 - rekao je predstavnik pres službe Ministarstva odbrane Turske major Pinar Kara.

Major Pinar Kara je dodao da je u oktobru u zonama antiterorističkih operacija u Siriji neutralisano 169 terorista.

Predstavnik pres službe Ministarstva odbrane Turske prokomentarisao je i raspoređivanje ruskog vojnog aviona na aerodromu Kamišli u Siriji, tvrdeći da društvenim mrežama kruže snimci sletanja i poletanja ruskog vojnog aviona. Ovo nije bila dislokacija već jednodnevni događaj, kaže major Pinar Kara.

Ruski ratni avioni su 31. oktobra primećeni nad različitim delovima severoistočnog dela Sirije gde rastu tenzije između turskih i kurdskih snaga. Ovo je važan signal Ankari, jer je Rusija spremna da odvrati Tursku kako bi očuvala bezbednost i stabilnost u regionu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)