ERDOGAN TRAŽI NAZAD 1,4 MILIJARDE DOLARA OD BAJDENA: Zbog izbacivanja iz programa F-35

Tanjug

27. 10. 2021. u 23:59

TURSKI predsednik Redžep Taip Erdogan izjavio je danas da očekuje da će se sastati sa američkim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na marginama klimatskog samita u Glazgovu i razgovarati o izbacivanju Turske iz američkog programa proizvodnje stelt borbenih lovaca F-35.

ЕРДОГАН ТРАЖИ НАЗАД 1,4 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА ОД БАЈДЕНА: Због избацивања из програма Ф-35

Foto: EPA

SAD su 2019. godine izbacile Tursku, svog saveznika u NATO iz međunarodnog programa proizvodnje borbenih aviona F-35 zbog odluke Ankare da kupi napredni ruski protivvazušni raketni sistem S-400, navodeći da taj sistem ugrožava bezbednost lovaca F-35, preneo je AP.

Erdogan je ranije izjavio da njegova vlada nastoji da povrati uplatu od 1,4 milijarde dolara koju je Ankara uplatila pre nego što je izbačena iz programa peroizvodnje F-35, navodeći da su SAD predložile Turskoj prodaju borbenih aviona F-16 kako bi se nadoknadio uplaćeni novac.

-Najverovatnije ćemo imati sastanak u Glazgovu umesto u Rimu. Naše najvažnije pitanje biće F-35, rekao je Erdogan novinarima po povratku s putovanja u Azerbejdžan.

Predsednik Turske je ranije najavio da planira da se sastane sa Bajdenom tokom sastanka G-20 u Rimu rekavši da se mora razgovarati "o planu otplate”.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)