PUTIN UPOZORAVA: Preti nova runda trke u naoružanju!

Novosti onlajn

27. 10. 2021. u 16:42

UKIDANJEM Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa azijsko-pacifički region je suočen sa perspektivom nove runde trke u naoružanju, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН УПОЗОРАВА: Прети нова рунда трке у наоружању!

Foto AP

- U više navrata smo napomenuli da je prestankom važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa region suočen sa mogućnošću pojave tih udarnih sredstava na svom ogromnom prostoru, a samim tim i sa izgledima za novu rundu trke u naoružanju - izjavio je predsednik u obraćanju na Istočnoazijskom samitu u režimu video-konferencije.

Rusija je, kao što je poznato, shvatajući svu opasnost takvog razvoja događaja, proglasila unilateralni moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u azijsko-pacifičkom regionu i drugim regionima sveta i pozvala na ozbiljan razgovor o tom pitanju sa svim zainteresovanim državama, podsetio je Putin.

- Taj ruski predlog ostaje na snazi, i njegova aktuelnost čak raste - istakao je.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je prestao da važi 2. avgusta 2019. godine. Ruski lider Vladimir Putin je izjavio ranije da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake NATO-a. Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi „Edžis ašor“ sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)