NEMCI REAGOVALI ZBOG DONBASA: Dronove može da upotrebljava samo OEBS!

Novosti onlajn

27. 10. 2021. u 16:16

BERLIN je u toku sa informacijama da su ukrajinske snage upotrebile turske bespilotne letelice „Bajraktar“, ali optužuje sve strane sukoba za korišćenje dronova, koje prema Minskim sporazumima mogu da upotrebljavaju samo posmatrači OEBS-a, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andrea Zase.

НЕМЦИ РЕАГОВАЛИ ЗБОГ ДОНБАСА: Дронове може да употребљава само ОЕБС!

Foto: Depositphotos

- Poslednjih nedelja specijalna posmatračka misija OEBS-a zabeležila je porast kršenja režima tišine, a korišćeno je i teško naoružanje. Time se krše Minski sporazumi koje su se Rusija i Ukrajina obavezale da će primenjivati. Osim toga, sve strane koriste bespilotne letelice što prema Minskim sporazumima može da radi samo posmatračka misija OEBS-a. Ponovo pozivamo sve strane na deeskalaciju - rekla je Zase na brifingu.

Lavrov: Proveravamo informacije o primeni dronova u Donbasu

Sa svoje strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva proverava informacije o upotrebi turskih bespilotnih letelica u Donbasu od strane Ukrajine.

- Što se tiče izveštaja o primeni bespilotne letelice ‘Bajraktar’ na položajima u Donbasu, ponovo proveravamo ove informacije. Iz poslednjih izjava kojima obiluju kijevske vlasti i koje one izbacuju, veoma je teško shvatiti gde je istina, a gde izmišljotina - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Moskva proverava ove informacije „svim raspoloživim sredstvima“, uključujući i kontakte sa predstavnicima Donbasa.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je u utorak da su vojnici prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu „Bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir