BELA KUĆA PORUČUJE: Bajden nije promenio politiku SAD prema Tajvanu

Tanjug

22. 10. 2021. u 22:27

BELA kuća je danas ponovila da predsednik Džozef Bajden nije signalizirao promenu politike SAD prema Tajvanu, kada je rekao da će mu Vašington priteći u pomoć ako bude napadnut.

БЕЛА КУЋА ПОРУЧУЈЕ: Бајден није променио политику САД према Тајвану

Foto: Tanjug/AP Photo

- Nije došlo do promene; predsednik nije najavljivao bilo kakvu promenu u našoj politici, niti je doneo odluku kojom se naša politika menja - saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ona je napomenula i da je ministar odbrane Lojd Ostin izjavio ranije danas da niko ne bi želeo da tenzije u Tajvanskom moreuzu prerastu u sukob i da sigurno predsednik Bajden nije taj koji misli da bi to trebalo da se desi.

SAD će pomoći u odbrani Tajvana i imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada, izjavio je danas američki predsednik Bajden.

- Da, mi imamo obavezu da to učinimo - rekao je Bajden na pitanje Si En En-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

On je poručio i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer “Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta".

Naveo je da će SAD nastaviti da poštuju zakon, da podržavaju odbranu Tajvana, i da se protivi bilo kakvim jednostranim promenama "statusa kvo".

Tajvanski ministar odbrane je ranije ovog meseca rekao da su vojne tenzije između Tajvana i Kine na najvišem nivou u više od 40 godina.

Kina, pak, poručuje da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, i osudila je ono što naziva “dosluhom“ između Vašingtona i Tajpeja.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: SUKOBI NA TAJLANDU: Policija bacala suzavac i gumene metke na demonstrante

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna