KOVID UVEO RUMUNIJU U ZDRAVSTVENI KOLAPS: Virus korona ponovo besni u Evropi, pandemija odnela živote velikog broja lekara

I. STANOJEVIĆ

22. 10. 2021. u 20:31

KORONA ponovo jače besni Evropom! Najteže je pogođena Rumunija, iz koje u svet odlaze dramatični kadrovi, bolnički hodnici zatrpani pacijentima, mrtve odvoze u crnim, plastičnim kesama. Broj obolelih od kovida 19 dramatično raste i u Nemačkoj i Rusiji, a pandemija je odnela živote velikog broja medicinskih radnika. Svetska zdravstvena organizacija pominje brojku od 180.000.

КОВИД УВЕО РУМУНИЈУ У ЗДРАВСТВЕНИ КОЛАПС: Вирус корона поново бесни у Европи, пандемија однела животе великог броја лекара

Nedovoljno lekara za sve obolele / Foto AP

Letonija, Litvanija i Bugarska trenutno takođe beleže visoke stope zaražavanja i smrtnosti. Ali, u Rumuniji se događa prava zdravstvena katastrofa. U prethodna 24 sata registrovano je 19.000 novoobolelih i 574 umrlih. Ono što Rumuniju razlikuje od ostalih zemalja EU jeste to što je njen zdravstveni sistem preopterećen kao nijedan drugi i što se, prema mišljenju mnogih direktora bolnica i lekara, nalazi pred kolapsom.

Istovremeno, Rumunija, zajedno sa Bugarskom, ima najnižu stopu vakcinacije u EU. Samo trećina stanovništva potpuno je vakcinisana. Skepsa prema vakcinama veoma je raširena pojava koju inače podržavaju i nacionalistički orijentisani političari, kao i uticajna Rumunska pravoslavna crkva.

- Nismo samo u pandemiji, mi smo u katastrofi - poručuje Danijel Koriju, predsednik Kolegijuma rumunskih lekara (CMR), koji je nedavno napisao otvoreno pismo "Vrisak iz očaja", gde opisuju stanje na terenu.

Kola Hitne pomoći stalno dovoze nove pacijente, opisuje situaciju u Rumuniji nemački Dojče vele. Gotovo svi su stari ljudi, uglavnom nevakcinisani. Mnogi jedva dišu, a neki kažu da se uprkos svemu ne bi vakcinisali. Jedan lekar komentariše: "Ova navala pacijenata ima veze s nemarom ljudi i nedostatkom informacija".

Uz sve to Rumunija se nalazi u političkom vakuumu. Posle višemesečnih sporova, socijalno-liberalna vlada premijera Florina Čitua srušena je početkom meseca, izglasavanjem nepoverenja. Mogle bi da prođu nedelje i nedelje do formiranja nove koalicije.

U junu je predsednik Klaus Johanis ocenio da je kampanja vakcinacije "uspešna" i rekao da je pandemiji došao kraj, iako su stručnjaci u to vreme već upozoravali da bi se trebalo pripremiti za novi talas korone.

Rumunska vlada morala je, prošle nedelje, da zatraži pomoć iz inostranstva, pa će aparate za kiseonik i krevete za intenzivnu negu dobiti iz drugih zemalja EU. Susedna, mnogo siromašnija Moldavija poslala je lekare i medicinsko osoblje, a Budimpešta je prihvatila rumunske pacijente.

PARIZ

SUPROTNE VESTI o broju vakcinisanih stižu iz Pariza čiji su stanovnici vakcinisani, možda, i najviše na svetu: cepljeno je čak 99 odsto punoletnih Parižana!

VAKCINE ĆE VAS PRETVORITI U ZOMBIJE

PROTIVNICI vakcinacije mogli su u Rumuniji, neometano da demonstriraju, stotine hiljada lažnih vesti kruže društvenim mrežama. Zvučni zapis sa školskog časa u gradu Botosani na severu zemlje nedavno je dospeo na naslovne strane. Đaci su tajno napravili snimak na kojem im učitelj poručuje da će ih vakcine pretvoriti u "zombije" i optužuje bolnice za organizovano masovno istrebljenje "kao u Aušvicu".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!