BLIŽI SE REŠENJE PROBLEMA? Lideri EU pozvali na prevazilaženje neodlučnosti o vakcinama

Tanjug

22. 10. 2021. u 12:57

LIDERI 27 zemalja članica EU sa samita u Briselu pozvali su danas na jačanje napora u cilju prevazilaženja neodlučnosti koju građani imaju kada je reč o vakcinaciji protiv kovida-19.

БЛИЖИ СЕ РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА? Лидери ЕУ позвали на превазилажење неодлучности о вакцинама

Foto: EPA

EU lideri konstatuju da je vakcinacija donela značajan napredak u borbi protiv kovida-19, ali da se stopa vakcinacije mora povećati širom Evrope.


 - Da bi se dalje povećale stope vakcinacije širom Unije, trebalo bi pojačati napore za prevazilaženje neodlučnosti u vezi sa vakcinom, uključujući i borbu protiv dezinformacija, posebno na platformama društvenih medija - navodi se u zaključcima samita.

Lideri EU su pozvali zemlje članice na dalju koordinaciju u cilju olakšavanja slobode kretanja unutar EU, u svetlu epidemiološke situacije, a Komisija je pozvana da ubrza svoj rad na uzajamnom priznavanju sertifikata sa trećim zemljama.

Poziva se i na finalizaciju tzv. Unije zdravstva, koja bi trebalo da osigura bolju prevenciju, spremnost i odgovor EU na buduće zdravstvene krize.

Evropski savet ponovio je posvećenost EU doprinosu međunarodnom odgovoru na pandemiju i obezbeđivanju pristupa vakcinama za sve.

Pored poziva državama članicama da ubrzaju isporuke vakcina zemljama gde su one najpotrebnije, EU se obavezala i da će nastaviti da podržava proizvodnju i upotrebu vakcina u partnerskim zemljama.

BONUS VIDEO:

JEDNA TAJNA VIMINACIJUMA: Flota rečnih brodova zamrznuta u vremenu

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)