TRAMPOVOM STRATEGU PRETI ZATVOR: U Predstavničkom domu proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa

D. D. S.

22. 10. 2021. u 12:13

STRATEGA i bivšeg savetnika bivšeg republikanskog predsednika SAD Donalda Trampa Predstavnički dom proglasio je krivim za nepoštovanje američkog Kongresa, zbog odbijanja da sarađuje sa istragom upada pristalica bivšeg predsednika na Kapitol hil.

ТРАМПОВОМ СТРАТЕГУ ПРЕТИ ЗАТВОР: У Представничком дому проглашен кривим за непоштовање Конгреса

Foto: AP Photo / J. Scott Applewhite

Donji dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je sa 229 glasova "za" i 202 "protiv", a devetoro republikanaca se pridružilo demokratama u preporuci da se protiv Benona podigne krivična optužnica.

Na potezu je sada sekretar za pravosuđe Merik Garland koji donosi končanu odluku da li će se protiv Stiva Benona podići optužnica. Benon je odbio da se odazove na pozive komisije da svedoči i dostavi dokumenta, pozivajući se na Trampovo insistiranje, koje osporavaju neki pravni eksperti, da su njegove komunikacije zaštićene pravnom doktrinom nazvanom izvršna privilegija.

Odbor predvođen demokratama, koji istražuje upad u Kongres 6. januara, nada se i da pretnja zatvorom, pošto nepoštovanje Kongresa nosi kaznu do jedne godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dolara, može da podstakne na saradnju 18 drugih Trampovih pomoćnika i organizatora mitinga kojima je takođe uručen sudski poziv.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)