LUKAŠENKO POPUSTIO: Spreman je da se vakciniše, ali pod jednim uslovom

Novosti online

20. 10. 2021. u 15:23

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da je spreman da se vakciniše protiv virusa korona, ali beloruskom vakcinom, saopštio je Sputnjik Belorusija.

ЛУКАШЕНКО ПОПУСТИО: Спреман је да се вакцинише, али под једним условом

Foto: EPA/ilustracija

- Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je spreman da se vakciniše protiv virusa korona, ali beloruskom vakcinom - navodi se u saopštenju. Pojašnjeno je da je predsednik Belorusije to izjavio tokom razgovora sa radnicima Regionalne kliničke bolnice u Minsku.

On je primetio da se predsednik Rusije Vladimir Putin vakcinisao „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V), a američki predsednik „Fajzer“ vakcinom.

- A čime ja da se vakcinišem? Dogovorio sam se sa ministrom zdravlja Dmitrijem Pinevičem da čim beloruska vakcina bude gotova, on i ja ćemo se vakcinisati i u levu i desnu ruku i u nogu – gde god je potrebno. Tako da, dajte vakcinu, spreman sam, ali našu, belorusku vakcinu. To je iskrenije - izjavio je Lukašenko.

Beloruski predsednik je obratio pažnju da je mali procenat teških pacijenata obolelih od virusa korona koji su vakcinisani, što je prema njegovim rečima i klinički potvrđeno.

On je u aprilu objavio da ne planira da se trenutno vakciniše, jer ima antitela nakon preležane bolesti, ali da ne isključuje da će se vakcinisati kada za to „dođe vreme“.

Podsetimo, Belorusija je u decembru prošle godine, prva nakon Rusije, počela vakcinaciju stanovništva ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“, a sada se stanovništvo vakciniše i ruskom vakcinom „Sputnjik lajt“ i kineskom „Sinofarm“.

Beloruski lider je 1. aprila potpisao ukaz o pravljenju beloruske vakcine u periodu od 2021-2023. godine. U skladu sa planom prve probne vakcine bi trebalo da se pojave krajem ove godine.

Prema informacijama Ministarstva zdravlja Belorusije prototipi vakcina su spremni, očekuju se pretklinička ispitivanja, zatim slede klinička ispitivanja, priprema proizvodnih pogona i proizvodnja. Plan je da u prvoj polovini 2023. godine beloruska vakcina bude u civilnom prometu.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)