PRESUDILI SU MU ISLAMISTI: Školaska deca širom Francuske odala počast ubijenom nastavniku Samuelu Patiju

Tanjug

15. 10. 2021. u 23:59

ŠKOLSKA deca širom Francuske odala su danas počast ubijenom učitelju istorije Samuelu Patiju u znak obeležavanja godinu dana otkako mu je islamistički ekstremista odrubio glavu u napadu koji je pogodio srce sekularnih vrednosti zemlje.

ПРЕСУДИЛИ СУ МУ ИСЛАМИСТИ: Школаска деца широм Француске одала почаст убијеном наставнику  Самуелу Патију

EPA

Patijev napadač Abdulah Anzorov, tinejdžer čecenskog porekla, želeo je da se osveti jer je učitelj koristio karikature o proroku Mohamedu na času o slobodi izražavanja 13-godišnjaka, preneo je Rojters. Muslimani svaki prikaz proroka smatraju bogohuljenjem.

U novoj školi u Valentonu, južno od Pariza, koja je dobila ime po Samuelu Patiju, deca su danas pevala pesmu o slobodi govora. U školi u Kreteju, predgrađu Pariza, nadzornik Daniel Overlo otkrio je u dvorani ploču na kojoj je ispisano Patijevo ime.

- Dvorana Samuel Pati, 1973 - 2020. Ubijen jer je branio slobodu govora - napisano je na ploči.

Anzorov (18) je Patiju odrubio glavu velikim nožem na ulici u pariskom predgrađu gde živi srednja klasa usred belog dana. Policija ga je nedugo zatim ubila.

Pre godinu dana, predsednik Emanuel Makron opisao je Patija kao tihog heroja posvećenog usađivanju demokratskih vrednosti slobode, jednakosti i solidarnosti svojim učenicima.

- Nikada nećemo zaboraviti Samuela Patija. Proslavljajući uspomenu na njega slavimo slobodu, republiku i školu - rekao je ove sedmice ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?