RUSIJA SPREMNA DA POMOGNE, ALI...: Putinova poruka povodom gasne krize u svetu

Novosti onlajn

06. 10. 2021. u 15:12

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je da se praksa evropskih zemalja po pitanju kratkoročnih ugovora za kupovinu gasa pokazala kao pogrešna, jer se na taj način ne uzima u obzir celokupna specifičnost gasnog tržišta.

РУСИЈА СПРЕМНА ДА ПОМОГНЕ, АЛИ...: Путинова порука поводом гасне кризе у свету

Foto: Tanjug/AP Photo

On je rekao i da energetsko tržište ne trpi ishitrenost i zbrku, budući da se pokazalo da su nepromišljeni potezi doveli do krize u Evropi.

- Kao što je i svima poznato, energetsko tržište ne trpi ishitrenost i zbrku. Nepromišljeni potezi mogu da dovedu do ozbiljnog disbalansa, poput ovog koji sada vidimo u Evropi. Trenutno smo svedoci da se u istom trenutku dogodilo nekoliko neprijatnih stvari - kazao je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da je Rusija spremna da doprinese stabilizaciji svetskog energetskog tržišta, ali da je to neophodno raditi na komercijalnoj osnovi, uzimajući u obzir interese svih učesnika.

- Trenutna situacija na evropskom energetskom tržištu je dokaz da su politički obojene odluke nedopustive u bilo kojoj sferi, tim pre kada je reč o energetici – oblasti od koje direktno zavise kompanije i životni standard miliona građana - naglasio je.

Dodao je i da je Rusija oduvek bila pouzdan dobavljač gasa za sve korisnike u Evropi i Aziji i strogo poštovala sve ugovorne obaveze.

Rusija preko Ukrajine isporučuje više gasa nego što je dužna

Primećujemo svakakve spekulacije na temu transporta gasa preko Ukrajine, međutim, Rusija tim pravcem isporučuje 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Želeo bih da naglasim da su naše ugovorne obaveze za isporuke preko ukrajinskog sistema za transport gasa 40 milijardi kubnih metara godišnje. Za devet meseci ove godine „Gasprom“ je povećao isporuke gasa preko transportnog sistema Ukrajine za više od osam odsto. Sa sigurnošću se može reći da ćemo premašiti svoje ugovorne obaveze kada je reč o isporukama gasa preko teritorije Ukrajine - rekao je ruski lider na sastanku posvećenom razvoju energetike.

Prema njegovim rečima, dodatno povećanje isporuka gasa preko Ukrajine za „Gasprom“ je ekonomski neisplativo jer je skuplje.

- Transport gasa novim sistemima znatno je jeftiniji – oko tri milijarde dolara uštede godišnje za odgovarajuću količinu - precizirao je Putin.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Bonus video:

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)