KUBANSKI CVRČCI "MUČILI" DIPLOMATE: Izveštaj elitnog američkog savetodavnog odbora "Jason" o aktuelizovanom "havanskom sindromu"

D. VUJIČIĆ

03. 10. 2021. u 08:30

NOVI upravo objavljeni deklasifikovani dokument Stejt departmenta svedoči da su izvorne incidente sa "havanskim sindromom" najverovatnije" izazvali insekti:

КУБАНСКИ ЦВРЧЦИ МУЧИЛИ ДИПЛОМАТЕ: Извештај елитног америчког саветодавног одбора Јасон о актуелизованом хаванском синдрому

Foto Arhiva

U "papiru" koji objavljuje portal Bazfid njuz piše:

- Buku povezanu sa misterioznim povredama među američkim diplomatama na Kubi najverovatnije su izazvali zrikavci - a ne mikrotalasno oružje.

Izveštaj Stejt departmenta napisala je savetodavna grupa "Jason", elitni naučni odbor koji Vašington angažuje isključivo kada je u pitanju zabrinutost za nacionalnu bezbednosti SAD . Dokument je sastavljen u novembru 2018. godine, dve godine nakon što su desetine američkih diplomata na Kubi prijavile da su čuli zujanje, a zatim doživeli zagonetne neurološke povrede, uključujući bol, vrtoglavicu i teškoće u koncentraciji.

NAUKA Dokument obaveštajnih stručnjaka, Foto Arhiva

Izveštaj je prvobitno bio klasifikovan kao tajna, ali je objavljen na zahtev novinara o dostupnosti informacija.

- Nijedan uverljiv pojedinačni izvor energije (ni radio/mikrotalasni ni zvučn) ne može proizvesti prijavljene medicinske efekte - zaključuje se u izveštaju "Jasona". - Verujemo da su snimljeni zvuci mehaničkog ili biološkog porekla, a ne elektronski.

OKRIVLjEN Cvrčak kao uzrok stresa kod diplomata, Foto Printskrin

Najverovatniji izvor je indijski kratkorepi cvrčak.

"Jason" stavlja tačku na teoriju mikrotalasnog napada, rekao je za Bazfid biomedicinski inženjer Univerziteta u Pensilvaniji Kenet Foster.

Tajanstveni zvučni napadi "havanskog sindroma" vratili su se u medije u poslednjih par meseci, posebno nakon što je avgustovska turneja potpredsednice Kamale Haris po zemljama jugoistočne Azije nakratko prekinuta zbog tvrdnji o nekonvencionalnom napadu na osoblje američke ambasade u Vijetnamu. Nedavno je ove nedelje u "Vašington strit žurnalu" pa u "Gardijanu", pisano kako je oficir CIA evakuisan iz Srbije nakon što je pretrpeo misteriozne simptome za koje američki zvaničnici veruju da su rezultat napada "usmerene energije".

Dokument iz Vašingtona produbljuje sumnje da je poslednja uzbuna u američkoj obaveštajnoj zajednici od vlade SAD sponzorisana teorija zavere "sem ako se ne dokaže da je Putin pustio specijalne ratne zrikavce na ambasadu u Havani kako bi mučio tamošnje američko osoblje" - ironično zaključuje portal.

FBI UTVRDIO: PSIHOZA ZAPOSLENIH

ČUVENI Ef-Bi-Aj pokrenuo je vlastitu istragu o događajima u Havani, ali ni njihovi agenti nisu našli dokaze o bilo kakvim napadima - piše o slučaju "Dejli mejl".  Ef-Bi-Aj "profilatori" za analizu ponašanja sproveli su sopstvenu procenu pacijenata u Havani bez direktnog intervjua. Jedinica je zaključila da pate od masovne psihoze bolesti, stanja u kojem zapada grupa ljudi, veoma često misleći da su izloženi nečem što je opasno. U tom slučaju svi počinju da se osećaju bolesno u isto vreme.

Foto Arhiva

ISTRAŽUJE ŠEF CIA

Od kada je Džo Bajden preuzeo dužnost, dvadesetak američkih obaveštajnih oficira, diplomata i drugih vladinih zvaničnika u Beču prijavilo je da je doživelo misteriozne nevolje slične "havanskom sindromu".

Američki zvaničnici kažu da je broj mogućih novih slučajeva u austrijskoj prestonici sada veći od broja koji su prijavili zvaničnici u bilo kom gradu osim u samoj Havani.

Tačan uzrok bolesti u Beču, koje američke vladine agencije formalno nazivaju "anomalnim zdravstvenim incidentima" ostaje nepoznat, a sam šef Agencije CIA Vilijem Burns (na slici) je lično angažovan u utvrđivanju uzroka ovih incidenata.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!