FRANCUSKA MOŽE NA REFERENDUM: Marin Le Pen otkrila šta će uraditi ukoliko pobedi na predsedničkim izborima

Novosti online

27. 09. 2021. u 22:08

LIDERKA Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen izjavila je danas da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Francuske na izborima 2022. godine, raspisati referendum na kome će predložiti usvajanje drastičnih ograničenja vezenih za imigraciju.

ФРАНЦУСКА МОЖЕ НА РЕФЕРЕНДУМ: Марин Ле Пен открила шта ће урадити уколико победи на председничким изборима

Foto EPA

Le Penova je na televiziji "Frans 2" rekla da će na referendumu biti predloženi strogi kriterijumi za ulazak na francusku teritoriju i za sticanje francuskog državljanstva, kao i da će francuskim građanima dati prioritetan pristup socijalnom stanovanju, radnim mestima i socijalnim davanjima, preneo je Rojters.

- Na referendumu će biti kompletan nacrt zakona koji će imati za cilj drastično regulisanje imigracije - rekla je Le Penova, koja će biti kandidat svoje stranke Nacionalno okupljanje na predsedničkim izborima u aprilu.

Održavanje referenduma je dozvoljeno Ustavom Francuske, ali se oni retko koriste.

Poslednji veliki referendum održan je 2005. godine, kada su se Francuzi izjasnili protiv ratifikacije evropskog ustava.

Le Penova se 2017. godine plasirala u drugi krug predsedničkih izbora, ali je pobedio Emanuel Makron, koji je osvojio više od 66 odsto glasova.

Makron se još nije izjasnio da li će se kandidovati za ponovni izbor, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi on i Le Penova verovatno ušli u drugi krug, iz koga bi Makron izašao kao pobednik.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)