BOLJE POMOĆ, NEGO DROGA: Predstavnici nove avganistanske vlade žele da posete Moskvu

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

24. 09. 2021. u 22:54

NEDOSTATAK novca u državnom budžetu Avganistana može da utiče na povećanje prodaje narkotika, pa se Rusija i Kina zalažu da međunarodna zajednica pomogne narodu Avganistana.

БОЉЕ ПОМОЋ, НЕГО ДРОГА: Представници нове авганистанске владе желе да посете Москву

GLAD Polovina Avganistanaca nema novca ni za hranu, Foto AP

Govoreći preko video-veze na skupu Organizacije zemalja kolektivne bezbednosti (ODKB) Putin je podsetio da po podacima UN polovina građana Avganistana traži pomoć, jer nemaju od čega da kupuju hranu.

Predstavnici nove avganistanske vlade žele da posete što pre Moskvu i samo čekaju poziv iz Rusije. Jedna od tema bi bila pomoć Rusije u zatvaranju kanala trgovine narkoticima. Osim pomoći, Avganistanu su potrebne investicije koje očekuju iz Kine i Rusije.

Kad je bila delegacija talibana u Moskvi, obećali su da će se boriti protiv trgovine narkoticima. Minulih dana nove avganistanske vlasti su u Kandaharu tamošnjim seljacima kazale da će se morati zaustaviti proizvodnja maka i narkotika.

Nije tajna da su se talibani finansirali od trgovine narkoticima, pa se pisalo o "heroinskom džihadu". Sredinom devedesetih u Avganistanu je bilo zasađeno makom 50.000 hektara, a za deset godina se površina udvostručila i kasnije je samo rapidno rasla.

Narkotici nisu išli samo u inostranstvo. Prema analizama UN od 40 miliona Avganaca narkotike koristi oko 2,4 miliona narkomana.

Rekordna proizvodnja i trovina avganistanskim narkoticima bila je 2017. godine. Po oceni eksperata UN bila je čak 6,6 milijardi dolara. U tom biznisu u Avganistanu učestvovalo je oko 400.000 ljudi. Za 20 godina američkog boravka u Avganistanu samo se povećala proizvodnja maka, kome cena i dalje raste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca