NOVAVAKS PODNEO ZAHTEV SZO: Traže odobrenje za hitnu upotrebu njihove vakcine

Tanjug

24. 09. 2021. u 00:36

AMERIČKA biotehnološka kompanija Novavaks i njen partner Institut za serum Indije podneli su Svetskoj zdravstvenoj organizaciji zahtev za hitnu upotrebu njene vakcine protiv korona virusa, saopštila je danas kompanija.

НОВАВАКС ПОДНЕО ЗАХТЕВ СЗО: Траже одобрење за хитну употребу њихове вакцине

Foto: AP

Kako navodi agencija Rojters, spisak SZO za hitnu upotrebu signal je nacionalnim regulatornim vlastima o bezbednosti i efikasnosti proizvoda.

A to takođe predstavlja i preduslov za izvoz u nekoliko zemalja koje učestvuju u Kovaks programu.

Kompanija Novavaks saopštila je da će se za prve isporuke vakcine fokusirati na zemlje sa niskim i srednjim prihodima, jer su Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje već vakcinisale veliki deo svoje populacije drugim vakcinama.

Ova kompanija i Institut za serum Indije, koji su najveći svetski proizvođači vakcina, obavezali su se da će zajedno obezbediti više od 1,1 milijarde doza vakcina za Kovaks program, koji ima za cilj da obezbedi ravnopravan pristup vakcinama protiv korona virusa zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Novavaks vakcina na bazi proteina pokazala se efikasnom u više od 90 odsto slučajeva, uključujući protiv različitih zabrinjavajućih varijanti korona virusa u velikom, kasnom stadijumu američkog kliničkog ispitivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)