U KAFANU I KLUB SAMO SA KOVID PROPUSNICOM: Srbija po broju inficiranih prva u Evropi, uvode se kovid propusnice

B. Radivojević

22. 09. 2021. u 08:01

SA pozicije zemlje u kojoj je vakcinacija protiv kovida 19 počela ranije nego u EU, i koja sve vreme ima vakcina na lageru, Srbija je došla do toga da smo trenutno po broju inficiranih prvi u Evropi i drugi u svetu.

У КАФАНУ И КЛУБ САМО СА КОВИД ПРОПУСНИЦОМ: Србија по броју инфицираних прва у Европи, уводе се ковид пропуснице

Foto Z. Jovanović

Dalje ubrzavanje epidemije, bar delimično, mogle bi da uspore kovid-propusnice, za čije uvođenje je, kako je juče najavio dr Mirsad Đerlek, državni sekretar za zdravstvo, sve spremno. Čeka se samo definitivna odluka Kriznog štaba. Propusnice će biti uvedene u noćnim klubovima, barovima, kafićima, restoranima u zatvorenom, ali među lekarima, koji su se prvi zalagali za njihovo uvođenje, sad vlada mišljenje da se sa ovom merom zakasnilo.

Virus se već dosta raširio, a dominantni delta soj se tri do četiri puta brže prenosi nego izvorni virus korona. Juče je virus potvrđen kod 7.232 od 25.014 testiranih. Preminulo je još 38 obolelih, a za samo 24 sata broj hospitalizovanih povećan je za 198. Sada je u bolnicama 4.837 pacijenata, od kojih 188 na respiratoru.

Epidemiolozi uopšte nemaju dilemu da bismo sada bili u boljoj situaciji da smo ranije uveli propusnice za javne prostore, koje odavno primenjuju mnoge zemlje. One podrazumevaju jedan od tri uslova za ulazak u zatvorene objekte, a u nekim zemljama uključujući i Sloveniju, i u bašte restorana - da je osoba preležala kovid 19, da je vakcinisana ili da ima negativan test na koronu.

Foto: Tanjug

Mirsad Đerlek

To je medicinski deo Kriznog štaba tražio pre početka ovog talasa epidemije, ali je tada protumačeno da bi takva mera bila protivustavna.

- Za kovid-propusnice je uglavnom sve spremno i čeka se definitivna odluka - kaže dr Đerlek. - Pravnici kažu da to nije protivustavno, posebno na onim mestima na kojim ljudi ne moraju da borave. Ne moramo da idemo u noćne klubove, restorane i barove. Bitno je da sve to uskladimo sa Ustavom i da nemamo sutra ljude koji će se pozivati na kršenje ljudskih prava, Ustava, a to smo već sa pravnicima raščistili. Samo se čeka odluka Kriznog štaba, da se vidi kako će se to sprovoditi u delo i da se vidi kako će se svaka institucija ponaosob ponašati po tom pitanju.

Đerlek kaže da kovid-propusnice mogu da budu vrlo bitno sredstvo za uspostavljanje kontrole nad epidemijom, zato što će zaustaviti mešanje vakcinisanih i nevakcinisanih, i na taj način sprečiti širenje virusa.

- Tako da nije kasno za propusnice, naravno. Imamo sigurno još mnogo godina borbe sa virusom korona, jer time što nismo postigli dovoljan broj vakcinisanih, produžili smo postojanje i opstanak virusa na našem terenu i ta borba će još trajati.

Odluka o uvođenju kovid-sertifikata doneta je na sednici Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona 11. septembra.

DNEVNO UMRE PUN AUTOBUS LjUDI

ŠEF Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da bi epidemiološka situacija u Srbiji bila još gora da nije vakcinisano oko tri miliona ljudi:

- Svakog dana u Srbiji umire jedan autobus ljudi, ako to nije alarm, onda ne znam šta je alarm i šta će da probudi ljude da se vakcinišu - kaže Ivanuša. - Analiza urađena u Engleskoj pokazala je među umrlima od kovida u prvih sedam meseci ove godine bilo jedan odsto vakcinisanih, od kojih je većina već bila u veoma lošem zdravstvenom stanju. Devedeset devet odsto bilo je nevakcinisanih.

BONUS VIDEO: KAKO JE PORODILjAMA OBOLELIM OD KORONA VIRUSA?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)