SABERITE SE: DŽonson poručio Francuzima da svojim saveznicima omoguće predah

Tanjug

22. 09. 2021. u 17:55

BRITANSKI premijer Boris Džonson poručio je danas Francuskoj da se sabere i da svojim saveznicima SAD i Australiji omogući predah u sporu oko trilateralnog sporazuma o nuklearnim podmornicama.

САБЕРИТЕ СЕ: Џонсон поручио Французима да својим савезницима омогуће предах

Foto: Tanjug/AP Photo

Novo partnerstvo između Velike Britanije, SAD i Australije objavljeno je prošle nedelje i Australiji će omogućiti pristup tehnologiji podmornica na nuklearni pogon, podseća agencija Rojters.

Francuska je optužila američkog predsednika Džozefa Bajdena da joj je zabio nož u leđa i da se poneo isto kao njegov prethodnik Donald Tramp nakon što je Pariz isključen iz ugovora o snabdevanju Australije konvencionalnim podmornicama.

Sa druge strane, Pariz je opozvao ambasadore iz Sjedinjenih Država i Australije.

- Samo mislim da je vreme da neki od naših najdražih prijatelja širom sveta ''prenez un grip''' o svemu ovome, ''donnez-moi un break'', jer je ovo u osnovi veliki korak napred za globalnu bezbednost - rekao je Džonson novinarima u Vašingtonu.

Britanski premijer je bukvalno preveo engleske fraze na francuski jezik „sabrati se“ i „dati predah“, pojašnjava Rojters.

Džonson je u Vašington, na susret sa Bajdenom u Beloj kući, doputovao vozom iz Njujorka, gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)