"NEKA SLOME ZUBE NA KINI, DO RUSIJE STIĆI NEĆE!" Izraelski obaveštajac predviđa propast pakta SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije!

Novosti online

21. 09. 2021. u 19:45

SAD, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo osnovale su novu alijansu "AUKUS" za zajedničko rešavanje novih izazova u Tihom i Indijskom okeanu. Zvanični cilj bloka je krajnje nejasan, ali stručnjaci su uvereni da je cilj saveza suprostavljanje Kini, uglavnom u Južnokineskom moru.

НЕКА СЛОМЕ ЗУБЕ НА КИНИ, ДО РУСИЈЕ СТИЋИ НЕЋЕ! Израелски обавештајац предвиђа пропаст пакта САД, Уједињеног Краљевства и Аустралије!

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

Bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi kaže da je Rusija uzela u obzir pojavu "AUKUS-a", ali se ograničila, budući da je Kina svojevrsna barijera između zone uticaja alijanse i teritorije Ruske Federacije. Da bi direktno ugrozio Rusiju, blok mora poraziti NR Kinu, ali stručnjak ozbiljno sumnja u izvodljivost takvog scenarija.

- Rusija može reći: prvo ćete prestići mog "mlađeg brata" - Kinu, a onda ćemo se mi pobrinuti za vas. Jasno je da Ruska Federacija to uzima u obzir, ali to je sve. Do sada je glavni udarac bio uperen protiv Kine. Neka slome zube na Kini - rekao je Kedmi.

Stručnjak primećuje nemoć učesnika AUKUS-a prema Pekingu. SAD neće ući u otvorenu konfrontaciju sa Kinom, jer se plaše velikih vojnih sukoba. Velika Britanija je predaleko, a njena flota u Indo-Pacifiku je ograničena. Australija je, s druge strane, previše zavisna od Kine, a trgovinsko-ekonomski odgovor Kine može ozbiljno da poremeti aktivnosti novog bloka.

- Oni neće ni započeti ništa protiv Kine, jer ne mogu ništa učiniti. Ni Australija ni Ujedinjeno Kraljevstvo. SAD se plaše rata sa Kinom. Australija ima poznati problem: Kina je njen najveći trgovinski partner. Videćemo kako će Kina na ovo reagovati u svojim trgovinskim odnosima sa Australijom - rekla je Kedmi za "Iton TV".

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)