POVLAČENJE FRANCUSKIH AMBASADORA: Napetost Pariza i Vašingtona zbog "posla" sa podmornicama

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

19. 09. 2021. u 09:48

TORPEDIRAN ugovor s podmornicama nastavlja da zateže odnose u trouglu između Pariza, Vašingtona i Kanbere.

ПОВЛАЧЕЊЕ ФРАНЦУСКИХ АМБАСАДОРА: Напетост Париза и Вашингтона због посла са подморницама

ODLAZAK Francuski diplomata, Foto AP

Ljuta zbog prosutih milijardi i pogažene reči, Francuska je na konsultacije povukla ambasadore iz SAD i Australije. Ambasador u Britaniji je ostao u rezidenciji, što jasno stavlja do znanja koga Pariz vidi kao glavnog krivca za "trilateralni sporazum".

- Na zahtev predsednika Republike, odlučio sam da odmah opozovem u Pariz radi konsultacija naša dva ambasadora. Ova izuzetna odluka opravdana je izuzetnom ozbiljnošću najava SAD i Australije - stoji, između ostalog, u saopštenju francuskog šefa diplomatije Žan-Iva le Drijana.

Ovakva odluka nije viđena u odnosima Francuske s dve zemlje u moderno doba i smatra se istorijskom. Istina, ambasada nije zatvorena, ali se zna u kakvim se uslovima koristi ovaj demarš povlačenja ambasadora koji ozvaničava diplomatsku krizu. Čak ni u Trampove eri se to nije dogodilo. A da bi se pronašao sličan napet rečnik, treba posegnuti za vremenom drugog rata u Iraku 2003. godine kome se Pariz usprotivio.

Ambasador Francuske u SAD Filip Etjen primljen je čak dva puta u poslednjih 48 sati u Beloj kući. Amerikanci su zažalili zbog odluke Pariza i poručili da će se angažovati da sledećih dana pokušaju da reše razmirice. Vašington očekuje da "ispegla" stvari tokom predstojećeg godišnjeg samita zemalja članica UN.

Bes i razočaranje u Gradu svetlosti se, međutim, ne stišavaju. Ovaj događaj će, po svemu sudeći, još dugo predstavljati balast u odnosima. Koliko je impakt dubok, pokazuje i to što će sve ovo, možda, čak, doprineti bržem stvaranju samostalnih evropskih bezbednosnih snaga. Time se otvara "treći put" u međunarodnim odnosima.

Objašnjenje iz Kanbere da se prilikom cepanja ugovora ne radi o promeni mišljenja, već o promeni potrebe, jer istovremeno, kupuju i američke "tomahavke", nije stišalo Pariz.

- To se ne radi među saveznicima - jasan je Žan-Iv le Drijan.

Na ovaj način, menja se i francuski strateški plan u Indopacifiku. Francuska ne želi da joj Severnoatlantska alijansa i velika napetost SAD i Australije sa Pekingom određuje odnose, njoj i EU, s Kinom koju smatraju, istina, strateškim konkurentom, ali i partnerom.

Iako su otkazali Australijanci, Francuzima su krivi pre svega Amerikanci, koji su "potopili ugovor" i koji će ih sada snabdeti podmornicama. Da li Amerikancima sada više uopšte može da se veruje, pitaju se u Parizu.

Ide se i dalje. Sve se preliva i na odnose s EU gde francuska reč ima naročitu snagu, posebno posle izlaska Velike Britanije. Jer, paralelno se postavlja pitanje koliko se, sada, može verovati i Australijancima. A kad je tako, onda na značaju dobija trenutno pregovaranje o budućem sporazumu o slobodnoj trgovini između EU, s jedne strane, i Australije i Novog Zelanda, s druge.

- Reč je o teškom prekidu poverenja od strane Australije - dao je ton francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon, pokazujući kakva bi mogla da bude dalja sudbina ovih trgovinskih pregovora.

MOĆNA Francuska atomska podmornica, Foto AP

Reagovanje Francuske se smatra i zahtevom za njenim poštovanjem na međunarodnom planu. Pitanje je, međutim, koliko daleko Pariz može da ide u ljutnji i zatezanju sa, ipak, tradicionalnim i jakim saveznicima.

Kako do para?

ONI koji pokušavaju da relativizuju ceo događaj ističu i da je vrednost celog projekta u međuvremenu porasla sa 34 na 56 milijardi evra, ali u Parizu naglašavaju da je pre svega reč o strateškom i političkom činu, a ne finansijskom. "Naval grupa", koja je rukovodila projektom, sada se sprema da pravno ispregovara uslove raskida. Očekuje se da će povratiti deo novca, ali ni blizu koliko je čitav posao mogao da donese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024