POSTUPAK ZA ISMEVANJE? Japanci traže da Putin vrati psa kojeg je dobio na poklon, jer im se ne sviđa predlog predsednika Rusije

Branko Vlahović

15. 09. 2021. u 12:11

PUTINOV predlog o oslobađanju od poreza na deset godina ko investira na Kurilima u Tokiju nije prihvaćen, jer nije u skladu sa njihovim zakonima.

ПОСТУПАК ЗА ИСМЕВАЊЕ? Јапанци траже да Путин врати пса којег је добио на поклон, јер им се не свиђа предлог председника Русије

foto Kremlin.ru

Zbog toga što su shvatili da neće biti povratka Kurila, neki Japanci traže da Putin vrati psa kojeg je dobio kao poklon od japanskog gubernatora.

Japanska vlada je odbila predlog ruskog predsednika Putina da se na Kurilskim ostrvima stvori posebna ofšorna zona, u kojoj bi investitori bili oslobođeni od plaćanja poreza čak deset godina.Tu privilegiju bi dobili oni biznismeni koji bi ulagali u gradnju industrijskih, trgovačkih i stambenih objekata na Kurilima. Sekretar japanske vlade Kacunobu Kato izjavio da se ne poklapaju planovi Tokija i Moskve oko Kurila.

Japanci i dalje smatraju ostrva Kurilskog arhipelaga svojima, mada su ona pod kontrolom SSSR-a, a zatim i Rusije od završetka Drugog svetskog rata. U Tokiju smatraju da sve investicije na Kurilima treba da budu u skladu sa japanskim zakonima. Zbog toga oni ne nameravaju da dopuste japanskim kompanijama da investiraju na Kunaširu, Iturupu,Šikotanu i Habomaiu.

Početkom septembra u Vladivostoku je održan Međunarodni ekonomski forum na kojem je Putin izašao sa predlogom stimulisanja investitora na četiri spomenuta Kurilska ostrva. Putin je rekao još u julu da je Japancima saopšten unikalni predlog koji nema presedana.

 - Spremni smo da potpuno oslobodimo na deset godina biznis na Kurilima od poreza na profit, na imovinu, na zemlju i transport. Uvoziti mašine i izvoziti proizvode biće jednostavnije, objasnio je Putin. Te privilegije se neće odnositi na one koji se bave lovom ribe.

Iako je u vreme vladavine sovjetskog lidera Nikite Hruščova Moskva bila spremna da vrati dva ostrva, Japanci su u poslednji čas odustali. Od tada se mnogo pregovaralo, ali kad je poslednji put dopunjen ruski ustav jasno je napisano da niko ne može dati ni pedalj ruske teritorije.To znači da uopšte nema šansi da se Japanu vrate četiri ostrva.

Što se tiče investicija, Kurili nemaju nikakvu industriju osim preradu ribe. Zbog toga more nije zagađeno i bogato je ribom i plodovima mora. Rusija je zadnjih godina napravila nove stambene zgrade u kojima žive oficiri i njihove porodice, kao i profesionalni vojnici. Prebačeni su na ostrva i najnoviji PVO sistemi kako bi se zaštitila najudaljenija ruska teritorija. Zbog spomenuta četiri ostrva Japanci do sada nisu potpisali sa Rusijom dogovor o miru.

Interesantno je da je Putinov predlog razljutio jedan broj Japanaca pa su neki preko sajtova tražili da ruski predsednik vrati psa pasmine "akita inu" kojeg mu je poklonio rukovodilac jedne japanske provincije 2012. godine. To traženje ismejali su čak i kineski novinari.

BONUS VIDEO:

VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)