KO JE SIRADŽUDIN HAKANI? Novi talibanski ministar na poternici FBI, nudili pet miliona dolara za njegovu glavu

Tanjug

07. 09. 2021. u 20:07

TALIBANI su za ministra policije privremene vlade Avganistana postavili Siraddžudina Hakanija, koga američki FBI traži i donedavno je nudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

КО ЈЕ СИРАЏУДИН ХАКАНИ? Нови талибански министар на потерници ФБИ, нудили пет милиона долара за његову главу

Foto: Tanjug/AP Photo

Hakani je visoki zvaničnik talibanskog pokreta, a takođe i vođa organizacije koja je u SAD proglašena terorističkom - Hakani mreže, preneo je Džeruzalem post.

Na sajtu FBI se nudi pet miliona dolara za informaciju o njemu i koriste se crteži na kojima je prikazano kako bi mogao da izgleda.

Uz oznaku "najtraženiji", sajt FBI dodaje da je označen kao globani terorista i da se smatra naoružanim i opasnim.

Džeruzalem post navodi i da su sada njegov izgled i lokacija poznati.

- Americi očigledno nedostaju detalji o Hakaniju, recimo, kada je rođen. Ali to nije bilo problem za teorističkog lidera dok se uzdizao u hijerarhiji. Izveštaji kažu da njegova organizacija, ne samo da je ozloglašena teroristička grupa, već ima veze i sa ostalim ekstremistima, pa i sa Al Kaidom - navodi se u tekstu Džeruzalem posta.

Hakani bi sada mogao da ima sopstveni medijski tim, sa fotografima i saradnicima koji bi popravili njegovu sliku na Zapadu.

- Nije jasno zbog čega Vašington nastavlja da se pretvara da ne zna kako on izgleda i gde se nalazi - dodaje list.

SAD navode da se "Siraddžudin Hakani traži zbog povezanosti sa napadom na hotel u Kabulu 2008. godine, kada je ubijeno šest osoba, uključujući i američkog državljanina".

- Veruje se da je koordinisao i učestvovao u pograničnim napadima na trupe SAD i saveznike, a Hakani je takođe navodno umešan u pokušaj ubistva avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, 2008. godine - dodaje se u tekstu.

 

BONUS VIDEO: SNIMAK KOJI GLEDA CEO SVET: Ovako talibani slave pobedu u Avganistanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a