MOSKVA SE PROTIVI POKUŠAJU PROTIVUSTAVNE SMENE VLASTI: Rusija traži hitno oslobađanje predsednika Gvineje

Novosti onlajn

06. 09. 2021. u 14:27

MOSKVA se protivi svim pokušajima protivustavne smene vlasti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, komentarišući situaciju u Gvineji i hapšenje predsednika Gvineje Alfa Kondea.

МОСКВА СЕ ПРОТИВИ ПОКУШАЈУ ПРОТИВУСТАВНЕ СМЕНЕ ВЛАСТИ: Русија тражи хитно ослобађање председника Гвинеје

Foto: Piksabej

- Zahtevamo oslobađanje Alfa Kondea i osiguranje njegove bezbednosti - navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su izjavili da smatraju da je potrebno da se što je pre moguće situacija u Gvineji vrati u ustavne okvire. Pozivamo sve političke snage Gvineje da se uzdrže od akcija koje mogu isprovocirati dalje nasilje i da se situacija reši putem pregovora, izjavili su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

U Ministarstvu su saopštili da Rusija preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedila sigurnost ruskih građana u Gvineji.

Ministarstvo je takođe i preporučilo ruskim građanima da ne planiraju putovanje u Gvineju dok se situacija u potpunosti ne stabilizuje.

Mediji su 5. septembra izvestili o pokušaju državnog udara u Gvineji. Pukovnik Mamadi Dumbuja najavio je raspuštanje vlade, ukidanje aktuelnog Ustava i zatvaranje granica. Prema njegovim rečima, predsednika države Alfa Kondea čuva vojska. Konde ima 83 godine i od 2010. godine je na mestu predsednika države.

U martu 2020. godine su na referendumu odobreni amandmani ustava koji su mu omogućili da na mestu predsednika bude još dva mandata. Opozicija je bojkotovala referendum i tokom nereda je poginulo više od 40 ljudi. Pored toga, iako je Gvineja siromašna zemlja, u julu je donet zakon da se predsedniku Kondeu poveća plata, što je izazvalo nezadovoljstvo naroda.

Bonus video:

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati