TOP 5 RUSKIH EKSPONATA NA IZLOŽBI NAORUŽANJA: Arktički helikopter, raketni sistemi i drugi noviteti (VIDEO)

Novosti onlajn

29. 08. 2021. u 22:56

U PODMOSKOVLJU je održana međunarodna izložba naoružanja i vojne tehnike „Armija 2021“ – svojevrsna smotra dostignuća odbrambene industrije.

ТОП 5 РУСКИХ ЕКСПОНАТА НА ИЗЛОЖБИ НАОРУЖАЊА: Арктички хеликоптер, ракетни системи и други новитети (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Ukupno je predstavljeno više od 28.000 primeraka naoružanja i tehnike iz celog sveta. Predstavljamo TOP 5 najinteresantnijih ruskih eksponata.

5. HELIKOPTER MI-8AMTŠ-VA: LET TOKOM POLARNE NOĆI

Ovo je arktička verzija višenamenskog transportnog jurišnog helikoptera MI-8AMTŠ-V sa opremom isključivo ruske proizvodnje. Reč je o modernijoj verziji jurišnog helikoptera Mi8AMTŠ „Terminator“.

Što se tiče naoružanja, helikopter je opremljen sa nekoliko mitraljeza. Može nositi do osam protivtenkovskih raketa „Šturm V“ ili „Ataka“, rakete za borbu u vazduhu tipa „Igla S“, zatim bombe i kontejnere sa kasetnom municijom.

Foto Tanjug/AP

Arktička verzija helikoptera Mi-8AMTŠ-VA napravljena je s osvrtom na specifičnosti primene u uslovima niskih temperatura (od minus 40-50 stepeni Celzijusa i niže) i ograničene vidljivosti tokom leta, uključujući i let tokom polarne noći. Posada arktičkog helikoptera radi u specijalnim odelima koja su opremljena sistemom za grejanje i klimatizaciju.

4. BTR-K-16 I BMP K-17: TOČKOVI UMESTO GUSENICA

Najnoviji oklopni transporter i borbeno vozilo za pešadiju na platformi točkaša „Bumerang“ trenutno prolaze državna testiranja i vrlo je verovatno da bi narednih meseci mogli biti primljeni u naoružanje ruske vojske.

Foto Tanjug/AP

Navikli smo na to da su sovjetska i ruska borbena vozila pešadije – guseničari, ali šasija na točkovima je jednostavnija za korišćenje, a takođe omogućava efikasnije korišćenje prostora u vozilu i osigurava bolju zaštitu borbenog dela i dela za vojsku.

Na novoj šasiji će se verovatno pojaviti različiti sistemi naoružanja: za protivavionsku i elektronsku borbu, izviđanje, popravku i evakuaciju.

Novo borbeno vozilo pešadije i oklopni transporter naoružani su borbenim modulima sa brzometnim topom kalibra 30 milimetara i nekoliko protivtenkovskih raketa tipa „Kornet“ koje mogu uništiti bilo koju oklopnu tehniku, ali i zaštitni objekat.

3. PROTIVAVIONSKI RAKETNI SISTEM „SOSNA“ NA ŠASIJI BTR-82: NEPRIMETAN NA PRVOJ LINIJI

Sistem „Sosna“ je 2019. godine uspešno prošao državna testiranja i primljen je u naoružanje ruske vojske u dve verzije – na šasiji MT-LB i na šasiji borbenog vozila pešadije BMP-3. Obe verzije šasije su guseničari, stoga su oba vozila prilično teška. Na forumu „Armija 2021“ prvi put je prikazana verzija protivavionskog raketnog sistema na šasiji običnog oklopnog transportera točkaša BTR-82. Pojava te verzije značajno proširuje mogućnosti za upotrebu sistema kako u ruskoj vojsci, tako i prilikom izvoza. „Sosna“ predstavlja savremenu realizaciju koncepta prikrivenog protivavionskog sistema koji nema radar i koji se, prema tome, ne može detektovati sa daljine.

Foto: Telekanal Zvezda

Za otkrivanje i praćenje meta „Sosna“ koristi pasivni optičko-elektronski sistem (ne emituje radio talase), a za navođenje raketa koristi laserski zrak. Visoka zaštićenost od ometanja i neprimetnost omogućavaju da se ovaj raketni sistem koristi direktno na prvoj liniji fronta. Jedan lansirni sistem istovremeno nosi 12 protivavionskih raketa u transportno-lansirnim kontejnerima koji osiguravaju poraz mete na udaljenosti do 10 kilometara.

Definitivno će postojati potražnja za izvoz novog protivavionskog raketnog sistema „Sosna“ i mogao bi postati popularan poput sovjetskih sistema „Strela“ i „Strela 10“ koji nisu imali više od po četiri rakete. Naravno, „Sosna“ može primati informacije o metama od informacionih sistema putem digitalnih komunikacionih sistema. To otvara potpuno nove mogućnosti za zaštitu trupa bez demaskiranja sistema PVO.

2. ANTEJ-4000: SA NIŠANOM NA HIPERSONIČNE METE

Reč je o najnovijoj izvoznoj verziji protivavionskog raketnog sistema S-300V4 koji je već nekoliko godina u sastavu naoružanja ruske vojske protivvazduhoplovne odbrane. Sa svoje strane, S-300V4 je značajno poboljšana modifikacija sistema PVO S-300V koji može osigurati ešaloniranu PVO i PRO odbranu bukvalno na otvorenom polju – nije mu potrebno pripremljeno mesto.

Foto Tanjug/AP

Specifičnost S-300V4 je u tome što je novi sistem u potpunosti digitalan i može da prima i šalje informacije o situaciji u vazduhu i gađanim metama kako naprednijim tako i ravnopravnim sistemima PVO. Tako se realizuje princip operativne razmene informacija prilikom odbijanja masovnog vazdušno-kosmičkog napada.

Sistem S-300V4 može da uništava avione na udaljenosti do 380 kilometara i balističke rakete na udaljenosti do 45 kilometara. Nije dorastao za interkontinentalne balističke rakete, ali će moći pouzdano da deluje protiv operativno-taktičkih raketa i raketa srednjeg dometa. Vrlo je verovatno da će sa najnovijom digitalnom opremom i raketama S-300V4 moći da obara i neke hipersonične mete. Takvih informacija nema u javnom domenu, ali tehničke mogućnosti sistema omogućavaju takvu pretpostavku.

1. „PROIZVOD 305/LMUR: DUGA RUKA FRONTOVSKE AVIJACIJE

Reč je o maloj senzaciji: laka višenamenska navođena raketa (LMUR) „proizvod 305“ koja je prvi put javno predstavljena upravo na izložbi foruma „Armija 2021“.

Već nekoliko godina u medijima se s vremena na vreme pojavljuju informacije da se u Rusiji testira nova velika raketa za helikoptere. U pojedinim vestima provlačile su se slike helikoptera sa nepoznatom raketom – a sada se ona mogla videti i uživo. „Proizvod 305“ napravio je poznati raketni konstruktorski biro iz grada Kolomna iz Podmoskovlja gde su ranije radili na jedinstvenim raketnim sistemom „Iskander“ i brojnim drugim raketnim sistemima različite klase. Već je u toku serijska proizvodnja lake višenamenske navođene rakete, a njome će biti naoružani helikopteri frontovske avijacije ruske vojske.

Foto Tanjug/AP

Saopšteno je da je domet rakete 14,5 kilometara. Može obarati sve vrste meta bez ulaska u zonu PVO prednje linije protivničkih trupa. Zapravo, to je najnovija „produžena ruka“ savremene frontovske avijacije koja značajno povećava borbene mogućnosti helikoptera i jurišne avijacije.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

HARPUNI IZ DANSKE STIGLI U UKRAJINU: Kijevu isporučene protivbrodske rakete i samohodne haubice iz SAD