ŠOJGU OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE PLANOVE MOSKVE: Rusija povećava brzinu i domet hipersoničnih raketa

Novosti online

29. 08. 2021. u 16:06

RUSIJA radi na povećanjem brzine, dometa i preciznosti svojih hipersoničnih raketa, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

ШОЈГУ ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПЛАНОВЕ МОСКВЕ: Русија повећава брзину и домет хиперсоничних ракета

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

- U perspektivi imamo povećanje dometa hipersoničnog oružja. To je povećanje brzina, ako se govori o hiperzvuku, povećanje preciznosti i, naravno, prilagođavanje nosača novim vrstama oružja - rekao je Šojgu u intervjuu za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Objašnjavajući adaptaciju raketa za različite nosače, ministar je rekao da je potrebno stvoriti jedan lanser hipersoničnih raketa za celu liniju tehnike.

- Ovaj posao je u toku i danas već imamo šta da pokažemo, imamo čime da zaštitimo zemlju - istakao je on.

Ministar je podsetio da Oružane snage Rusije već imaju u pripravnosti hipersonične rakete „Kindžal“ koje su postavljene na lovce MiG-31K, a u službi su i strateški raketni sistemi „Avangard“ sa hipersoničnim kliznim blokom.

U vojci više od dve hiljade dronova

Šojgu je dodao da će broj bespilotnih letelica u Oružanim snagama Rusije 2021. godine premašiti dve hiljade jedinica.

Ministar je primetio da je Ministarstvo odbrane odobrilo jedinstven pristup bespilotnim letelicama, trupe se snabdevaju serijskim sistemima sa bespilotnim letelicama.

U okviru Međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija 2021“, koji je održan od 21. do 28. avgusta u Rusiji, objavljeno je da će prvi teški jurišni dron „Altus“ biti isporučen trupama na jesen. Takođe je potpisan ugovor o isporuci novih bespilotnih letelica „Sirijus“. Nastavljaju se isporuke bespilotnih letelica „Orion“ i „Forpost“, kao i sredstava za uništavanje bespilotnih letelica.

Ruski ministar je dodao i da je domet uništavanja dronova protivvazdušnim raketno-topovskim sistemom „Pancir“ povećan za 30 odsto, kao i da Rusija za borbu protiv bespilotnih letelica ima sisteme za radio-elektronsko ratovanje.

Ruska industrija je stvorila protivvazdušni raketno-topovski sistem „Pancir SM“, koji je duboko modernizovana verzija „Pancira S“. Sistem je dobio nove rakete povećanog dometa i može da detektuje, prati i pogađa više ciljeva na većoj udaljenosti.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)