NASTAVLJA SE RAT KINE I AMERIKE: Peking izrazio oštar protest Vašingtonu zbog izveštaja o poreklu korone

Novosti onlajn

29. 08. 2021. u 19:52

PEKING je izrazio oštar protest Vašingtonu zbog objavljivanja izveštaja o poreklu kovida 19, saopštio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

НАСТАВЉА СЕ РАТ КИНЕ И АМЕРИКЕ: Пекинг изразио оштар протест Вашингтону због извештаја о пореклу короне

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Kina izražava oštar protest zbog nedavnog objavljivanja takozvanog izveštaja o istrazi porekla virusa korona koji su sastavile američke obaveštajne službe - rekao je Vang Ji, navodi se na zvaničnom sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kineski ministar pozvao je Vašington da prestane sa politizovanjem pitanja porekla kovida 19. On je naglasio da je politizacija ovog problema „prtljag koji je u nasleđe ostavila prošla američka administracija“ i što pre ga se Sjedinjene Američke Države odreknu, „pre će izaći iz bezizlazne situacije“.

Ranije je američka obaveštajna zajednica objavila izveštaj o poreklu virusa korona. Obaveštajne službe su zaključile da virus korona nije stvoren kao biološko oružje. Pri tome, učesnici u istrazi nisu mogli da postignu konsenzus. Oni smatraju da postoje dve verzije porekla virusa korona: prirodni kontakt sa zaraženom životinjom i incident koji se dogodio u laboratoriji.

Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je optužio Kinu da krije ključne informacije o poreklu virusa korona i obećao da se neće smiriti dok ne dobije odgovore. U maju ove godine, Bela kuća je poslala saopštenje prema kojem se ne isključuje verzija širenja virusa korona usled incidenta u naučnoj laboratoriji.

Bonus video:

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna