NAJNOVIJE TVRDNJE POLJSKE: „Severni tok 2“ je pretnja za sveopštu bezbednost

Novosti onlajn

20. 08. 2021. u 15:48

POLJSKA poslanica Evropskog parlamenta Ana Fotiga je nazvala gasovod „Severni tok 2“ pretnjom za sveopštu bezbednost i pozvala da se suprotstavi njegovoj eksploataciji, piše „RT“.

НАЈНОВИЈЕ ТВРДЊЕ ПОЉСКЕ: „Северни ток 2“ је претња за свеопшту безбедност

Foto EPA

- Kompanija „Nord strim 2AG“, koja je registrovana u Švajcarskoj, ne ispunjava osnovni zahtev za sertifikaciju. Akreditovano telo je u obavezi da onemogući sertifikaciju koja dovodi u opasnost energetsku bezbednost bilo koje zemlje-članice EU - navodi se u obraćanju poslanice Evropskoj komisiji.

Pored toga, ona navodi da kompanija, navodno, ne želi da poštuje osnovna pravila Trećeg energetskog paketa EU.

Poslanica smatra da je kompanija „Nord strim 2AG“ predala zahtev za sertifikaciju projekta kao nezavisni operater gasovoda i podvukla da je izdavanje takvog dokumenta moguće samo u slučaju da je gasovod postojao do 23. maja 2019. godine.

Kijev će oformiti radnu grupu koja će se boriti protiv „Severnog toka 2“ i nju će činiti članovi vlade, prenosi agencija „RBK-Ukrajina“, pozivajući se na pisma premijera Ukrajine Denisa Šmigalja i šefa kabineta predsednika Ukrajine Andreja Jermaka.

- Plan je da se napravi čitava komunikacijska platforma za razmatranje i razradu predloga mera za neutralizaciju opasnosti koje se mogu pojaviti posle puštanja u rad „Severnog toka 2“ - prenose mediji.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)