TRAMPOVE ZABLUDE O OSTAVLJENOM ORUŽJU: Rusi i Kinezi odavno znaju sve o američkom helikopteru "blek houk" koji poseduje oko 30 armija u svetu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

19. 08. 2021. u 22:45

POSLE sramnog odlaska Amerikanaca iz Avganistana, bivši predsednik Donald Tramp je u želji da što više uvredi predsednika Džozefa Bajdena, kao i rukovodstvo Pentagona, kazao da će sada Rusi i Kinezi doći do helikoptera "blek houk" (na slici)koji su po njemu najbolji na svetu.

ТРАМПОВЕ ЗАБЛУДЕ О ОСТАВЉЕНОМ ОРУЖЈУ: Руси и Кинези одавно знају све о америчком хеликоптеру блек хоук који поседује око 30 армија у свету

Arhiva

U intervjuu TV kanalu Foks njuz Tramp je ljutito kazao da će sada najmodernije američke helikoptere izučavati ne samo Rusi i Kinezi već i mnogi drugi. Vojni komentator "Komsomolske pravde", penzionisani pukovnik Viktor Baranec, koji je svojevremeno bio portparol Ministarstva odbrane RF kazao je da je Tramp po običaju preterao u hvaljenju.

- Nije sporno da je "blek houk" dobar helikopter ali po mnogim parametrima je slabiji od ruskog Mi-17. Upravo je Pentagon molio Rusiju da Avganistancima da veći broj MI-17. Ni mi, ni Kinezi, nemamo šta da izučavamo na "blek houku". Uz to, američki helikopter ima upola puta manji radijus kretanja od ruskog Mi-17, ruski helikopter može da prebaci 25 vojnika, a američki 11. Ruski helikopter ima jače motore što mu daje mogućnost da leti u težim klimatskim uslovima - kazao je pukovnik Baranec. Inače, ovaj američki helikopter nije nov i odavno je u upotrebi.

Činjenica je da je talibanima ostalo dosta ne samo američkog već i oružja iz drugih zapadnih zemalja. Talibani su došli i do vojne avijacije. Imaće 22 laka udarna aviona EMB-314. Ostala su im i četiri transportna aviona "C-130H herkules", zatim 24 "cesne", kao i helikopteri američke i ruske proizvodnje. Od toga oko 30 "blek houka".

- Zahvaljujući Amerikancima, talibani su prva teroristička organizacija koja je dobila svoju avijaciju - kaže pukovnik Baranec. - Osim toga ostalo im je mnogo tenkova i oklopnih vozila. Nasledili su i oko 50 reaktivnih višecevnih bacača, kao i pedesetak protivtenkovskih raketa "dževelin".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)