NOVI JURIŠNI HELIKOPTER AMERIČKE VOJSKE? Evo po čemu je drugačiji "Defajant Eks" (VIDEO)

Novosti onlajn

30. 01. 2021. u 12:20

U ZAJEDNIČKIM objavljenim izjavama juče, Sikorski i Boing najavili su svetu svoj avion Defajant Eks.

НОВИ ЈУРИШНИ ХЕЛИКОПТЕР АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ? Ево по чему је другачији Дефајант Екс (ВИДЕО)

Foto: printscreen/Jutjub

Napredni dizajn helikoptera pretendent je na buduće jurišne letelice za dalji domet vojske, trenutno jedan od najviših prioriteta vojske. Lokid Martin, partnerska kompanija Sikorskkog i Boinga istovremeno su objavili svoje identične najave. Njihov dizajn Defajan Eks zasnovan je na SB-1 Defajantu, sličnom, iako manje tehnološki zahtevnoj letelici. U junu je SB-1 zabeležio najveću brzinu od 300 kilometara na sat, već mnogo veću od tipične brzine helikoptera. Prema ispitnom pilotu SB-1, SB-1 je koristio manje od 50 procenata snage motora da bi postigao tu brzinu, što ukazuje da bi veći i verovatno moćniji Defajan Eks mogao postići još veće brzine, piše National Interest.

SB-1 je ponudio nekoliko prednosti u odnosu na helikopter "Blek Hok" koji bi želeo da zameni. Iako ima isti otisak kao i "Blek Hok", ima približno duplo veću maksimalnu brzinu i domet helikoptera, a zahvaljujući kontratirajućim kompozitnim rotorima verovatno je njime lakše upravljati. Inženjeri SB-1 takođe su ocenili sposobnost SB-1 da leti niže pri tlu i vćećim brzinama nego što to može većina helikoptera, sposobnost koja bi mogla da pomogne "Defajant Eks" da izbegne neprijateljski radar.

Iako novi "Defajant Eks" i njegov matični avion SB-1 dele mnoge vizuelne sličnosti, zvaničnici kompanija Boing i Lokid Martin izjavili su da "Defajant Eks" ima poboljšanja aerodinamike i smanjeni termalni potpis.

"Defajant Eks" ima niz jedinstvenih karakteristika koje nisu viđene na drugim helikopterima. Najuočljivije je da je zadnji propeler sa potiskivanjem platforme odgovoran za veliku maksimalnu brzinu SB-1 i mogao bi da se pokaže kao ključna prednost u uskakanju na bojna polja i van njih. Avion "Lokid Martin-Boing" služio bi kao vazdušna jurišna platforma i prevoz tereta i trupa.

Pored toga, glatki trup "Defajanta" napravljen je od kompozita, za koje obe kompanije tvrde da smanjuju vibracije, da su lakši i otporniji na koroziju.

Zajedno su "Sikorski" i "Boing" izgradili oko 90 posto svih helikoptera u SAD.

"Bel", kompanija koja stoji iza Vilt-motora V-22 Osprei, koji koriste mornarički korpus, mornarica i vazduhoplovstvo, takođe ima "konja" za ovu trku: njihov avion-tiltrotor V-280 Valor oslanja se na neke od tehnologija koje se koriste u većem V-modelu.

Sada kada su "Lockheed Martin" i "Boing" izašli u javnost sa svojim prototipom "Future Long Range Assault Aircraft", Bel će verovatno uskoro objaviti i javne informacije o svom prototipu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!