"PLAMEN JE OGROMAN": Požar kod Atine ne jenjava - ugrožene kuće i stanovništvo (FOTO)

Tanjug

18. 08. 2021. u 20:29

GRČKI vatrogasci i danas su se borili sa požarom koji hara jednom od poslednjih preostalih borovih šuma u blizini Atine, upozoravajući da bi vatra mogla da ugrozi stambene objekte.

ПЛАМЕН ЈЕ ОГРОМАН: Пожар код Атине не јењава - угрожене куће и становништво (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanašis Stavrakis

Više od 500 požara izbilo je poslednjih nedelja širom Grčke i u njima su opustošene šume, a hiljade građana primorane su na evakuaciju.

- Plamen je ogroman. Ne znam šta će se dogoditi, vatra se približava kućama - rekao je za državnu TV ERT Lefteris Kosmopoulos, zamenik guvernera regiona Zapadna Atika, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanašis Stavrakis

Autobusi su bili u pripravnosti u mestu Vilija udaljenom oko 50 kilometara od Atine, kako bi u slučaju potrebe evakuisali lokalno stanovništvo, jer je jak vetar dodatno raspirivao vatrenu stihiju.

Iako požare u Zapadnoj Atici gasi 400 grčkih vatrogasaca, uz pomoć kolega iz Poljske, 15 helikoptera i šest aviona-kanadera, od juče je evakuisano desetak manjih sela.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanašis Stavrakis

Ranije danas gradonačelnik varošice Mandre Hristos Statis izjavio je za grčke medije da postoje čvrste indicije da su požare podmetnuli piromani.

- Pronađeni su kanisteri sa benzinom, istočni vetar je usmeravao vatru na Porto Germeno, dok se veliki požar rasplamsao i na drugoj strani Atike, u Keratei - naveo je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024