LAVROV I ČAVUŠOGLU RAZGOVARALI O AVGANISTANU: Rusija i Turska zainteresovane za stabilizaciju situacije

Novosti onlajn

18. 08. 2021. u 13:54

MINISTRI spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razgovarali su telefonom o stabilizaciji situacije u Avganistanu i pozvali ključne igrače da osiguraju bezbednost i red, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva.

ЛАВРОВ И ЧАВУШОГЛУ РАЗГОВАРАЛИ О АВГАНИСТАНУ: Русија и Турска заинтересоване за стабилизацију ситуације

Foto: AP

- Strane su razgovarale o situaciji u Avganistanu i izrazile obostranu zainteresovanost za stabilizaciju situacije, a takođe pozvale ključne nacionalne snage da u što je moguće kraćem roku osiguraju bezbednost i red i zakon u zemlji - ističe se u saopštenju.

Takođe se navodi da su dvojica ministara razgovarala o drugim međunarodnim i bilateralnim pitanjima, kao i da je razmotren plan predstojećih bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KREMLJ SE OGLASIO: Ukrajinski ekstremisti iz „Azovstalja“ se predaju, nema reči o evakuaciji