ODUZETA KRUNA NAJVREDNIJE AZIJSKE KOMPANIJE: Tajvanski TSMC pretekao Tencent po tržišnoj vrednosti

Tanjug

18. 08. 2021. u 10:45

NAJVEĆA svetska kompanija za proizvodnju čipova Tajvan Semikondaktor Manufakturing Kompani (TSMC) pretekla je kineskog tehnološkog diva Tencent i postala najvrednija azijska firma.

ОДУЗЕТА КРУНА НАЈВРЕДНИЈЕ АЗИЈСКЕ КОМПАНИЈЕ: Тајвански ТСМЦ претекао Тенцент по тржишној вредности

Foto Tanjug

Pooštravanje regulatornih mera Pekinga za tehnološki sektor u zemlji u poslednjih nekoliko meseci urušilo je tržišnu vrednost kineskih giganta Tencenta i Alibabe, dok su akcije tajvanskog proizvođača čipova porasle podstaknute višemesečnom globalnom nestašicom poluprovodnika.

TSMC, glavni dobavljač Epla, oduzeo je Tencentu krunu najvrednije azijske kompanije, zauzevši prvo mesto s tržišnom kapitalizacijom od preko 538 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva objavljenim danas, prenosi CNBC.

Tencent je na drugom mestu s tržišnom vrednošću nešto iznad 536 milijardi dolara, dok je Alibaba na trećoj poziciji sa znatno manjom vrednošsću od oko 472 milijarde dolara.

Tencent i Alibaba su u utorak ponovo zabeležili pad cena akcija, izgubivši više od 20 milijardi dolara tržišne vrednosti pojedinačno, nakon što je kineski tržišni regulator objavio nacrt novih pravila čiji je cilj zaustavljanje nelojalne konkurencije na internetu, dodaje se u informaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu