POČEO PAKAO ZA ŽENE U AVGANISTANU: Talibani ih već zlostavljaju i porobljavaju, a ne smeju da budu viđene ni na posterima (FOTO)

Novosti onlajn

16. 08. 2021. u 16:09

U PROTEKLIH par meseci talibani su praktično preuzeli kontrolu nad čitavim Avganistanom.

ПОЧЕО ПАКАО ЗА ЖЕНЕ У АВГАНИСТАНУ: Талибани их већ злостављају и поробљавају, а не смеју да буду виђене ни на постерима (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

A gde god da je talibanska noga kročila, prve na udaru su bile žene i devojčice.

Već su prijavljeni slučajevi prisilnih brakova, zlostavljanja, a mnoge devojčice i žene su postale robinje.

Zbog toga mnoge pokušavaju da pobegnu od kuća kako bi se spasile.

Mnoge brinu za svoje živote. Naročito su u opasnosti novinarke, a prema izveštajima, talibani su već ubili nekoliko.

U pripremi za dolazak talibana u Kabul, munjevitom brzinom su okrečeni posteri i izlozi gde se vide slike žena koje ne nose burku, jer to talibani ne dozvoljavaju.

Početkom jula, kako su talibanski pobunjenici zauzeli teritoriju vladinih snaga širom Avganistana, borci iz grupe ulazili su u kancelarije Azizijske banke u južnom gradu Kandaharu i naredili ženama koje su tamo radile, njih devet ukupno, da odu kućama.

Talibani su ih pratili u njihove domove i rekli im da se ne vraćaju na svoje poslove. Umesto toga, objasnili su da njihovi muški rođaci mogu da zauzmu ta radna mesta, rekle su tri žene i menadžer banke.

- Stvarno je čudno što nam nije bilo dozvoljeno da stupimo na posao, ali sada je tako kako je - Nur Katera, 43-godišnja žena koja je radila u banci rekla je Rojtersu.

Incident je rani znak toga kako će sada izgledati život avganistanskih žena i da će ostati bez mnogih prava koje su osvojile tokom prethodnih 20 godina.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)