POLJSKA O “SEVERNOM TOKU 2”: Zima će naterati EU da odobri ruskom gasovodu puštanje u rad

Novosti onlajn

14. 08. 2021. u 23:20

RUSIJA će zbog aktuelnog deficita gasa već ove zime staviti Evropu pred izbor – ili da se smrzava ili da po ubrzanom postupku da saglasnost za puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“, navodi se u autorskom članku časopisa „Gazeta Viborča“.

ПОЉСКА О “СЕВЕРНОМ ТОКУ 2”: Зима ће натерати ЕУ да одобри руском гасоводу пуштање у рад

Gasovod "Severni tok 2" pušta se u rad u avgustu / Arhiva

Autor podseća da su zbog tog deficita cene za gas užasno skočile usled čega Moskva nema razloga da brine da će u bilo kom trenutku obim njenog izvoza „plavog energenta“ pasti.

Do ovoga je došlo, kako objašnjava autor, jer je 5. avgusta izbila havarija u fabrici u Novom Urengoju usled čega je Rusija smanjila količinu gasa koju šalje Nemačkoj preko Poljske i Belorusije i to za 50 odsto, što je dovelo do rekordnog skoka cene ovog energenta.

To je dovelo i do toga da „Gasprom“ obustavi punjenje svojih skladišta gasa u Evropi odakle ga posle prodaje evropskim potrošačima i to iz razloga kako bi osigurala neophodnu količinu za potrebe Rusije, što je dovelo do situacije da su već sad sva ta evropska skladišta poluprazna.

Međutim, autor je mišljenja da to ništa ne brine Rusiju jer će rast cene gasa dovesti do većih zarada, te da neće imati gubitke zbog polupraznih skladišta u Evropi imajući u vidu da je taj gas čist profit za ruskog gasnog giganta. A uzgred budi rečeno, s obzirom da se Amerika po pitanju svog kompresovanog gasa već opredelila za azijsko tržište – ni pitanje konkurencije više neće predstavljati problem.

Foto AP

-Kad se to sve stavi u okvir, može da se donese zaključak da će Rusija već ove zime biti u situaciji da Evropu stavi pred izbor – ili da se smrzava i plaća neverovatne cene za gas, ili da po brzom postupku odobri eksploataciju “Severnog toka 2”, zaključuje autor.

KAKO JE IŠLA IZGRADNjA „SEVERNOG TOKA 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Foto MK. RU

Ranije su Berlin i Vašington izdali zajedničko saopštenje o „Severnom toku 2“ u kojem se navodi da je za izgradnju gasovoda potrebno obezbediti nastavak snabdevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine posle 2024. godine. Nemačka se takođe obavezala da će tražiti od Brisela sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude koristila izvoz energenata kao instrument uticaja.

Moskva je više puta pozivala da se prestane sa politizacijom situacije, podsećajući da je gasovod koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju i naglašavajući da nikada nije koristila energetske resurse kao instrument pritiska.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)