MILIJARDOM SMIRUJU KIJEV: SAD i Nemačka nagovestile da su blizu postizanja dogovora oko gasovoda "Severni tok 2"

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

21. 07. 2021. u 22:57

IAKO je najavljeno da će se 21. jula obznaniti dogovor američkog predsednika Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel oko gasovoda "Severni tok 2", do sada to nije učinjeno, pa zvaničnog saopštenja iz Kremlja nije bilo.

МИЛИЈАРДОМ СМИРУЈУ КИЈЕВ: САД и Немачка наговестиле да су близу постизања договора око гасовода Северни ток 2

Foto AP

No, portparol Dmitrij Peskov je naglasio da Rusija nikada nije koristila gas i energente da bi njima bilo koga politički i ekonomski ucenjivla.

S druge strane, agencije iz svojih izvora saznaju da je Merkelova obećala da će, ako Rusija bude koristila gas za političke pritiske na Ukrajinu, Nemačka preduzeti odgovarajuće mere i uvesti sankcije protiv ruskih izvoznika gasa. To bi, navodno, trebalo da bude zapisano u dogovoru SAD i Nemačke oko "Severnog toka 2".

Vašington i Berlin nameravaju da umire Ukrajinu tako što će joj biti garantovan tranzit ruskog gasa i investiraće se milijarda dolara za razvoj "zelenog programa" energetike, kako bi se prešlo na ekološki čistu energiju. Nemačka će insistirati da Rusija i posle isteka ugovora 2024. godine najmanje još 10 godina koristi ukrajinski gasovod za tranzit plavog goriva u Evropu.

Sve dok bude rasla potreba za ruskim gasom neće biti probleme sa tranzitom ruskog "plavog goriva" kroz Ukrajinu. Ali, ako dođe do smanjenje potrošnje, a Ukrajina bude htela da zadrži i dalje visoku cenu za tranzit, onda će neminovno doći do spora. Ako Nemci i Zapadna Evropa budu garantovali da će kupovati gas koji će biti transportovan preko Ukrajine, u "Gaspromu" će moći samo da trljaju ruke.

POVEZIVANjE "Severnim tokom 2" ruski gas putuje ka Nemačkoj, Foto AP

Tvrdnja kako bi Rusija mogla da ucenjuje Evropu prodajom energenata je američka izmišljotina da bi se stvorio prostor za prodaju američkog tečnog gasa koji stiže tankerima, a koji je znatno skuplji od ruskog. Nemački eksperti potvrđu tvrdnju Rusa koji kažu da čak i u vreme Hladnog rata SSSR nije nikada obustavljao transport i prodaju gasa. I kasnije Rusija nije nikada obustavljala prodaju "plavog goriva" bez obzira na pad ili rast cena. "Gasprom" je uvek ispunjavao svoje obaveze.

I pre puča u Kijevu 2014. godine rukovodstvo Ukrajine je tvrdilo da bi njihov gasovod trebalo renovirati i modernizovati. "Gasprom" je čak bio spreman da ga kupi, ali se tome protivio Zapad tvrdeći da ne može da bude isti vlasnik gasovoda i gasa. Istovremeno, američke i druge kompanije nisu htele da ulože novac u modernizaciju gasovoda kroz Ukrajinu, već su sve svoje ambicije zadržavali na tome da "Gaspromu" zagorčavaju život.

BAJDEN SPASAVA OBRAZ

PREDSEDNIK SAD Bajden je svestan da ne može sankcijama da zadrži dovršenje gasovoda "Severni tok 2", jer bi to moglo da ozlojedi nemačke kompanije koje učestvuuju u tom projektu. Zato i traži rešenje kojim bi se sačuvao obraz rukovodstva u Vašingtonu. Zato mu je nemačka kancelarka i obećala da neće dopustiti da Moskva koristi gas kao sredstvo političkog pritiska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave