ŠOJGU POSLAO VAŽNU PORUKU: ODKB treba da bude spreman za napad iz Avganistana!

Novosti onlajn

11. 08. 2021. u 15:13

GRANICA Avganistana sa Uzbekistanom i Tadžikistanom kontrolišu talibani, zemlje Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) moraju da budu spremne za mogući prodor terorista, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na forumu za mlade „Teritorija smisla“.

ШОЈГУ ПОСЛАО ВАЖНУ ПОРУКУ: ОДКБ треба да буде спреман за напад из Авганистана!

Foto: AP Photo/Bela Szandelszky/Yuri Kochetkov/Pool photo via AP

Prema rečima ministra, oružane snage Tadžikistana i Uzbekistana moraju biti spremne da odbiju moguće provokacije talibana, uprkos uveravanjima ovog pokreta da neće činiti takve pokušaje.

Ministar je istakao da je za Rusiju važno da saveznici u ODKB-u budu spremni na moguće provokacije talibana.

- Naša baza u Tadžikistanu je prilično moćna, jaka i, naravno, ako bude potrebno, u slučaju direktne agresije, biće uključena u zaštitu granica ODKB-a. Isto važi i za našu bazu u Kirgiziji. Tamo takođe može da dođe do takve potrebe - istakao je Šojgu.

Ruski ministar podsetio je da su lideri talibanskog pokreta obećali da neće izvoditi napade na susedne države.

On je dodao da su pre neki dan talibani zauzeli avganistanski Kunduz i da kontrolišu granicu sa Uzbekistanom i Tadžikistanom.

Ministar odbrane naveo je da su u svetlu povlačenja američkih trupa iz Avganistana talibani počeli da potiskuju vladine snage po čitavoj teritoriji zemlje.

O vojnim vežbama

Nedavne vojne vežbe Rusije, Uzbekistana i Tadžikistana u blizini granice sa Avganistanom Šojgu je nazvao uspešnim.

- Vežbe su održane na najvišem nivou i mi ćemo nastaviti da organizujemo takve vežbe kako bismo ‘držali barut suvim’ - rekao je Šojgu.

On je dodao da se „većina oficira Uzbekistana, Tadžikistana, Kirgizije i Kazahstana obučava u našim visokoškolskim ustanovama".

- Takođe se bavimo i modernizacijom vojske Tadžikistana i Kirgizije - konstatovao je Šojgu.

Nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Vašington i predstavnici Talibana potpisali su 2020. godine u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazumom se predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)