PUTINOVO ORUŽJE SUDNJEG DANA! Rogozin: „Sarmat“ će obezbeđivati Rusiju više od 30 godina (VIDEO)

Novosti online

08. 08. 2021. u 07:40

KOPNENA ispitivanja interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ privode se kraju, ovaj strateški sistem će osiguravati potpunu bezbednost Rusije 30-40 godina, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

ПУТИНОВО ОРУЖЈЕ СУДЊЕГ ДАНА! Рогозин: „Сармат“ ће обезбеђивати Русију више од 30 година (ВИДЕО)

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

- Sada radimo na stvaranju generalno jedinstvenog sistema, to je sistem ‘Sarmat’... Faktički već završavamo kopneno testiranje čitavog sistema... Činimo to na takav način da za 30-40 godina unapred postavljamo temelje za stvaranje tako moćne interkontinentalne balističke rakete koja će godinama unapred osiguravati potpunu bezbednost zemlje i njen nezavisni razvoj - rekao je Rogozin za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.

„Sarmat“ (RS-28) će zameniti najtežu stratešku raketu na svetu „Vojevoda“ (prema klasifikaciji NATO-a „Satana“, RS-20V). Probno-konstruktorski radovi na projektu „Sarmat“ započeli su 2011. godine. Nova raketa će moći da napada ciljeve preko Severnog i preko Južnog pola, savladavajući sisteme za protivraketnu odbranu.

Na kosmodromu Pleseck već su završene lansirne probe ove rakete. Planirano je da letačka ispitivanja „Sarmata“ počnu 2021. godine, a da se završe 2022. godine. Planirano je da 2022. godine Užurska raketna divizija dobije prvi puk sa „Sarmatom“ za upotrebu.

Na forumu „Armija 2019“ otkrivene su glavne taktičko-tehničke karakteristike rakete „Sarmat“. Njen domet gađanja je 18 hiljada kilometara, lansirna masa – 208,1 tona, nosivost – više od 10 tona, masa goriva – 178 tona, dužina rakete – 35,5 metara, prečnik – 3 metra, tip bojeve glave – višestruka bojeva glava sa blokovima individualnog navođenja.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna