AMERIKA JE KRIVA ZA "TRI GREHA": Nikad oštriji odgovor Kine SAD-u

Novosti onlajn

30. 07. 2021. u 20:49

SJEDINJENE Američke Države su krive za „tri greha“ u odgovoru na pandemiju kovida 19 i pronalaženje porekla virusa, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine DŽao Liđijen na konferenciji za novinare.

АМЕРИКА ЈЕ КРИВА ЗА ТРИ ГРЕХА: Никад оштрији одговор Кине САД-у

Foto Shutterstock

Omogućile su virusu da se širi bez praćenja, skrivale su istinu o virusu i tražile terorizam u praćenju porekla virusa, rekao je DŽao odgovarajući na pitanja Kineskog internacionalnog radija.

- SAD su raspirivale vatru i ubrzavale svoju političku manipulaciju u vezi s otkrivanjem porekla. Time su dozvolile virusu da se širi bez praćenja - rekao je on.

Političke manipulacije SAD-a, prema njegovim rečima, izazvale su 35 miliona infekcija i više od 610.000 smrtnih slučajeva.

- SAD nisu preduzele efikasne mere kontrole izlaska, što je rezultiralo izvozom slučajeva iz SAD u mnoge zemlje. Uprkos međunarodnom protivljenju, SAD su vratile desetine hiljada ilegalnih imigranata zaraženih virusom kovid 19 - rekao je on.

Istraživanja pokazuju, podseća DŽao, da broj infekcija kovidom 19 i povezanih smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama može biti čak 65 miliona odnosno 900.000, što je mnogo više nego u zvaničnoj statistici, prenosi Kineski internacionalni radio.

"Amerika da objavi najranije podatke o kovidu 19"

Kina je osudila SAD zbog politizacije pandemije kovida 19 i prebacivanja odgovornosti na druge zemlje, rekao je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine odgovarajući na pitanje u vezi sa američkom politizacijom istrage o poreklu kovida 19.

Portparol je naglasio da SAD ne poštuju ni nauku ni pravdu.

Kina je pozvala SAD da objave podatke i provere uzorke prikupljene u Sjedinjenim Državama u ranim fazama pandemije kovida 19 i da pozovu stručnjake Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da istraže što je pre moguće laboratoriju Fort Detrik i preko 200 laboratorija u inostranstvu u potrazi za poreklom korona virusa.

SAD bi takođe trebalo da pozovu stručnjake SZO da istraže Univerzitet u Severnoj Karolini i da objave podatke u vezi sa slučajevima među američkim vojnicima koji su prisustvovali Svetskim vojnim igrama 2019. godine u kineskom gradu Vuhanu, rekao je portparol.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)