VRAĆAMO SE U MRAČNE DEVEDESETE: Reči ukrajinskog generala otkrile istinu - stanje u vojsci je katastrofalno!

Novosti online

30. 07. 2021. u 18:29

UKRAJINSKA vojska se vraća u devedesete, rekao je bivpi zamenik komandanta snaga za specijalne operacije general Sergej Krivonos, i podsetio je da tada nisu isplaćivane plate vojsci, piše RIA Novosti.

ВРАЋАМО СЕ У МРАЧНЕ ДЕВЕДЕСЕТЕ: Речи украјинског генерала откриле истину - стање у војсци је катастрофално!

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Vreme je za godišnji odmor... Planirate da na osnovu mesečne plate možete otići negde da se opustite, makar i u Odesu ili na Karpate, možda u Tursku. A već je sedmi mesec ove godine i plata nije isplaćena - objasnio je Krivonos trenutno stanje.

Dodao je da duži niz godina Oružane snage Ukrajine nisu revidirale iznos dnevnica, koje sada iznose 60 grivni (oko 220 dinara)

- Sećam se onih strašnih vremena 1997-1999, kada uopšte nisu isplaćivane plate, pa čak ni zdravstveno osiguranje. Tada su govorili: "Nema novca. Biće parada, posle parade će možda biti isplaćene plate" - požalio se general.

Krivonos je rekao da 2014. nikada nije ni pomislio da će za sedam godina stanje u vojsci biti isto kao krajem devedesetih.

- Ovo je strašan deža vu. Upravo u periodu od 1997. do 1999, veliki broj vojnog osoblja je dao otkaz zato što su shvatili da državu u tom trenutku ne zanimaju. Sada se situacija ponavlja - dodala je vojska.

Krivonos je više puta kritikovao ukrajinske vlasti zbog situacije u zemlji. U decembru 2020. godine predsednik Volodimir Zelenski otpustio ga je sa mesta zamenika sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost nakon što se javno izjasnio protiv mobilizacije muškaraca i žena radi vođenja "sveobuhvatnog rata sa Rusijom". Prema Krivonosu, ova mera bi dovela do opšteg dezerterstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)