ERUPCIJA VULKANA IZAZVALA POŽAR U INDONEZIJI: Stub pepela išao 800 metara uvis

Novosti online

30. 07. 2021. u 10:27

ERUPCIJA vulkana izazvala je šumski požar na ostrvu Lembati na istoku Indonezije, saopštila je državna agencija za upravljanje katastrofama.

ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА ИЗАЗВАЛА ПОЖАР У ИНДОНЕЗИЈИ: Стуб пепела ишао 800 метара увис

Foto: Tanjug

Vulkan Levatolo proradio je u četvrtak, izbacivši stub pepela oko 800 metara uvis, navela je agencija.

Pokušaji gašenja požara koji je opustošio padine vulkana nisu uspeli, rekao je Abdul Muhari, portparol državne agencije za upravljanje katastrofama.

- Požar bukti na mestima koja su teško dostupna i opasna, a oprema protiv požara nije prikladna- rekao je Muhari.

Agencija će poslati vatrogasni helikopter opremljen "vodenim bombama" u pokušaju da ugasi požar, dodao je on.

U aprilu, desetine ljudi koji su živeli u blizini vulkana visokog 1423 metra stradalo je nakon što je tropski ciklon Seroja izazvao lavinu vulkanskog materijala koja je prekrila njihova sela.

Indonezija se nalazi na tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po zemljotresima i snažnoj seizmičkoj aktivnosti, i ima 128 aktivnih vulkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi