ŠOJGU UPOZORAVA: Pretnje sve veće - besplatno ćemo isporučiti oružje tadžikistanskoj vojsci!

Novosti onlajn

28. 07. 2021. u 12:36

VRTOGLAVI porast terorističkih aktivnosti u Avganistanu u svetlu naglog povlačenja stranih trupa iz te zemlje i brza degradacija situacije zahtevaju preduzimanje odgovarajućih mera, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Претње све веће - бесплатно ћемо испоручити оружје таџикистанској војсци!

Foto: AP Photo/Bela Szandelszky/Yuri Kochetkov/Pool photo via AP

Kako kaže, jedna od tih mera je besplatna isporuka ruskog naoružanja tadžikistanskoj vojsci.

- Danas je u prvom planu zajednički rad na neutralisanju pretnji sa teritorije susednog Avganistana. Naglo povlačenje strane vojske izavalo je brzu degradaciju situaciju, kao i jačanje aktivnosti terorista. Ta situacija zahteva preduzimanje odgovarajućih mera. Na tome se već radi - rekao je Šojgu na sastanku sa tadžikistanskim kolegom Šeralijem Mirzoom u Dušanbeu.

Prema rečima ruskog ministra, u cilju uvežbavanja akcija za odbijanje terorističke pretnje u avganistanskom pravcu, planirane su brojne vežbe i na bilateralnoj osnovi, i u okviru ODKB, a preduzimaju se i druge mere.

- Organizovane su dodatne besplatne isporuke ruskog naoružanja i tehnike za opremanje vojske Tadžikistana. Nastavljamo sa pripremom kvalifikovanih tadžikistanskih vojnih kadrova. Spremamo ih i u našim vojnim univeritetima, i u fondovima 201. Ruske vojne baze. Pružamo sve što je potrebno za borbenu obuku. Posvećujemo povećanu pažnju jačanju borbenog potencijala naše baze i preciziranju planova za zajedničko odbijanje mogućeg prodora militanata - objasnio je ruski ministar odbrane.

On je naglasio da je ruska strana spremna da „pruža svaku vrstu podrške potrebnu tadžikistanskim prijateljima“.

U Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa militantima pokreta „Taliban“ (organizacije, zabranjene u Rusiji) koje kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024