AMERIKANCI PORUČILI TALIBANIMA: Moraćete da osvojite gradove da ponovo uspostavite kontrolu!

Novosti onlajn

26. 07. 2021. u 15:55

SAD će nastaviti da izvode vazdušne napade kako bi podržale avganistanske snage u borbi protiv talibana, rekao je regionalni američki vojni komandant.

АМЕРИКАНЦИ ПОРУЧИЛИ ТАЛИБАНИМА: Мораћете да освојите градове да поново успоставите контролу!

Foto: AP Photo

Američke i druge strane trupe se povlače iz Avganistana, a talibani su u proteklih nekoliko nedelja ponovo preuzeli ruralna područja i okoline glavnih gradova provincija. Predsednik SAD Džo Bajden najavio je da će se američka vojska povući iz Avganistana do septembra, na 20. godišnjicu vojnog prisustva u toj zemlji.

- SAD su pojačale podršku iz vazduha avganistanskim snagama u proteklih nekoliko dana i spremamo se da to činimo i u narednim nedeljama ako talibani nastave da napadaju - rekao je general Kenet Frenk Mekenzi.

Mekenzi, koji je šef Centralne komande SAD za region Avganistana, ipak nije precizirao da li će američke snage nastaviti sa vazdušnim napadima i posle 31. avgusta, kada se zvanično okončava vojni angažman.

- Vlada Avganistana će biti na ispitu, a talibani pokušavaju da napadnu iznenada - kaže američki general.

Ističe, ipak, da političko rešenje sukoba ostaje na stolu i da pobeda talibana nije izvesna.

Predstavnici avganistanske vlade i talibana sastali su se u Dohi u Kataru, ali diplomate kažu da se malo napredovalo otkako su pregovori počeli u septembru.

Avganistanska vojska pravi novu stragegiju protiv talibana i koncentriše snage oko gradova poput Kabula, graničnih prelaza i važnih puteva. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je kazao da je zadatak avganistanskih snaga da uspore napredovanje talibana pre nego što preuzmu teritoriju.

General Mekenzi upozorio je da će se talibani fokusirati na naseljena urbana područja.

- Moraće da osvoje gradove ako žele da ponovo uspostave kontrolu. Ali, nije sigurno da će to uspeti da urade.

(Glas Amerike)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?