UKRAJINA JE I BAJDENOVA MUKA: U Americi nezadovoljstvo sporazumom lidera SAD i Nemačke o "Severnom toku 2"

D. SAVIĆ

26. 07. 2021. u 09:19

IRONIJOM sudbine zlokobna reč "opoziv" nadvila se i nad novim šefom Bele kuće zbog iste one zemlje kojom su demokrate Džozefa Bajdena započele "impičment" kao polazište za rušenje bivšeg, republikanskog lidera SAD, Donalda Trampa.

УКРАЈИНА ЈЕ И БАЈДЕНОВА МУКА: У Америци незадовољство споразумом лидера САД и Немачке о Северном току 2

Foto Tanjug/AP

Ta "fatalna" zemlja je Ukrajina, s tom razlikom što se prvi od dva pokušaja "impičmenta" Trampu dogodio pred kraj njegovog mandata, dok Bajdenu time "maše" najavažniji prestonički list, samo šest meseci posle njegovog polaganja predsedničke zakletve.

Najpre su demokrate 2019. godine pokrenule opoziv protiv Trampa jer je, navodno, vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog oko istrage korupcionaškog skandala gde je glavna figura bio sin sadašnjeg predsednika, Hanter Bajden, koji je svojevremeno radio u Ukrajini. Sada vodeći američki dnevnik "Vašington post" sumnjiči Bajdena da je vršio pritisak na ukrajinskog predsednika da pristane na sporazum o gasovodu "Severni tok 2" koji nije u interesu Kijeva.

- Sada je Bajdenova administracija, možda, uvrnula ruke Zelenskom kako bi se pomirio sa sporazumom SAD i Nemačke koji će omogućiti Berlinu da zajedno sa Moskvom završe izgradnju gasovoda "Severni tok 2" - navodi komentator "Vašington posta" Mark Tisen koji prvi u Vašingtonu navodi da američki predsednik Džo Bajden zaslužuje "impičment" zbog sporazuma sa Nemačkom oko "Severnog toka 2".

No veću novinu predstavlja zaključak kolumniste da je Tramp, koji je sve četiri godine mandata bio pod žestokim pritiskom zbog navodnih veza sa Rusima, uveo sankcije Mosvki i uspeo da prekine izgradnju "Severnog toka 2".

- On je na delu bio neverovatno oštar prema Rusiji, ali nije na rečima. Bajden je, naprotiv, posle stupanja na dužnost prekinuo vojnu pomoć Ukrajini, odobrio je produžetak važenja sporazuma START-3 i pristao na sporazum o "Severnom toku 2" kojim se povećava uticaj Moskve u regionu. Bajdenu neće biti objavljen "impičment" zbog "meke" politike prema Rusiji. Zahtev američkog predsednika da Ukrajina prihvati "ubitačan" projekat po Kijev je "sraman čin", čak i ako ne podrazumeva impičment - zaključuje kolumnista "Vašington posta".

I njegov njujorški kolega iz nedeljnika "Njusvik" Džoš Hamer smatra da su SAD pretrpele veliki poraz po pitanju "Severnog toka 2", poklonivši Rusiji pobedu. I on sad tvrdi da je Tramp vodio politiku "jastrebova" prema Rusiji, iako su ga stalno optuživali za "zaveru" sa Moskvom.

TRAMP: To su milijarde

TRAMP je ponovio da je zahvaljujući sankcijama koje je uveo "Severnom toku 2" otežao njegovu realizaciju, za razliku od sadašnje administracije. "Bajden je odobrio najveći gasovod u svetu, iz Rusije u Nemačku. I pretpostavlja se da smo dužni da štitimo Nemačku. Taj gasovod je najveća stvar koju su ikad uradili. To su milijarde i milijarde dolara" naveo je Tramp u Finiksu.

Foto: Tanjug/AP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)