ANGELA MERKEL: Nadam se da Nemačka neće morati da uvodi Rusiji sankcije zbog "Severnog toka 2"

Novosti online

22. 07. 2021. u 14:27

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel izjavila je da se nada da neće doći do toga da EU mora da uvodi sankcije zbog "Severnog toka 2“, jer je Rusija pružila uveravanja da gasovod neće koristiti kao sredstvo političkog pritiska.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ: Надам се да Немачка неће морати да уводи Русији санкције због Северног тока 2

Foto: EPA

- Sporazumom Amerike i Nemačke o "Severnom toku 2" nisu uklonjene sve nesuglasice u stavovima dve zemlje o projektu, ali je to korak napred - navela je Merkelova na velikoj godišnjoj pres konferenciji, koja će, najverovatnije, biti i njena poslednja na dužnosti nemačke kancelarke.

Merkelova se ne slaže da je sporazum o "Severnom toku 2" „poklon za Putina“.

Prema njenim rečima, sporazum je postignut između vlada Amerike i Nemačke i nije sigurno da će ga parlamenti obe zemlje jednoglasno podržati.

Dodala je da je, s njene tačke gledišta, ovaj sporazum dobar i za Ukrajinu.

Bundestag o „Severnom toku 2“: Sagradiće ga bez američkih pretnji sankcijama

"Severni tok 2" će biti izgrađen bez daljih pretnji američkim sankcijama, to je uspeh“, izjavio je šef Komiteta Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst.

On je dodao da zajedničko saopštenje Nemačke i Amerike, koje je objavljeno tokom jučerašnjeg dana daje pozitivne signale.

Ernst je naveo da potreba da se Nemačka privoli da zauzme agresivnu poziciju prema Rusiji u sporazumu o „Severnom toku 2“ protivreči ideji suvereniteta.

On je izjavio i da jednostrana podrška Ukrajini ne odgovara interesima Nemačke, kao i da je potrebno Kijevu napomenuti o poštovanju sporazuma. Ernst je dodao da su SAD, a ne Rusija u prošlosti koristile "energetiku kao oružje" i to je, po njemu, deo u sporazumu Nemačke i SAD koji izaziva kritiku.

U isto vreme, vlasti savezne nemačke pokrajine Meklenburg Gornja Pomeranija, na čijoj teritoriji se nalazi gasovod, zadovoljne su zbog toga što je postignut dogovor u okviru pravnog procesa i gasovod može da bude završen.

- Pozdravljamo sporazum. Gasovod se sastoji iz dva cevovoda. Prvi je završen i kod drugog je ostalo još malo posla. Ali pre puštanja u rad potrebno je obaviti još testiranja - navodi se u saopštenju Ministarstva energetike te savezne države.

Podsetimo, Berlin i Vašington u sredu su postigli sporazum o „Severnom toku 2“. S tim u vezi, zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland izjavila je da se Nemačka obavezala da će tražiti sankcije EU protiv Moskve ukoliko Rusija „bude koristila izvoz energetskih resursa kao oružje protiv evropskih država“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi