"LOŠA SITUACIJA I LOŠ GASOVOD": Amerika i Nemačka postigle sporazum o „Severnom toku 2“

Novosti onlajn

21. 07. 2021. u 20:13

NEMAČKA i SAD će tražiti produženje sporazuma između Kijeva i Moskve o tranzitu gasa na 10 godina, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland koja je otkrila detalje sporazuma SAD i Nemačke o „Severnom toku 2“.

ЛОША СИТУАЦИЈА И ЛОШ ГАСОВОД: Америка и Немачка постигле споразум о „Северном току 2“

Foto AP

Prema njenim rečima, Amerika i Nemačka „tražiti i koristiti sve načine pritiska kako bi se taj sporazum, koji ističe 2024. godine, produžio na 10 godina“.

Kako je istakla, „u okviru postignutog sporazuma Nemačka se obavezuje da će vršiti pritisak na Evropsku uniju kako bi ona preduzela mere, uključujući sankcije, kako bi se ograničio izvoz ruske energije u Evropu ukoliko Rusija bude koristila energiju kao oružje“.

Ona je dodala da Vašington i dalje smatra da je „Severni tok 2“ loš posao koji „povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije“.

Nulandova je takođe saopštila da se Amerika tokom pripreme sporazuma sa Nemačkom o ruskom gasovodu aktivno konsultovala sa Ukrajincima. Ona tvrdi da SAD „nije preduzimala nikakve akcije kako bi ućutkala Ukrajinu“, naprotiv – Vašington je na najvišem nivou razgovarao sa Kijevom „o njihovim zahtevima i slabostima“.

Govoreći o sporazumu čiji će detalji kasnije biti zvanično objavljeni, Nulandova je rekla da je to „loša situacija i loš gasovod, ali SAD moraju pomoći Ukrajini“.

Ranije je „Politiko“ saopštio da je administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena pozvala ukrajinske vlasti da se uzdrže od izražavanja stava tokom pregovora između Vašingtona i Berlina o „Severnom toku 2“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRPSKO VOZILO U SAMOM VRHU SVETSKE VOJNE ELITE: Lazar 3 ponos namenske industrije - poseduje neverovatne karakteristike