LOVCEM ZADALI ŠAH-MAT: Na međunarodnom avio-salonu Maks-2021 koji se održava na aerodromu "Žukovski" u Podmoskovlju hit nova ruska letelica

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

21. 07. 2021. u 22:35

I PRE prvog službenog leta novog ruskog lakog lovca pete generacije koji su nazvali "šah-mat" Udružena avio-korporacija je krenula u marketinški rat protiv glavnih konkurenata američkog F-35, francuskog "rafala" i švedskog "saba-gripena".

ЛОВЦЕМ ЗАДАЛИ ШАХ-МАТ: На међународном авио-салону Макс-2021 који се одржава на аеродрому Жуковски у Подмосковљу хит нова руска летелица

Foto TASS

Direktor ruske državne korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov je izjavio da će ruski novi laki lovac pete generacije biti najmanje dvostruko, pa i trostruko, jeftiniji od konkurenata.

Da će novi avion poleteti 2023. godine najavio je Jurij Slusar, direktor Objedinjene avio-korporacije, na avio-salonu MAKS-2021, koji se održava na aerodoromu "Žukovski" u Podmoskovlju. Serijska proizvodnja se kreće 2026. godine, a "Suhoj" planira da napravi i bespilotnu robotizovanu verziju tog lakog lovca pete generacije.

Konstruktori i proizvođači su novog lakog lovca "šah-mat", pokazali i predsedniku Vladimiru Putinu, koji je imao priliku da vidi i tri nova ruska helikoptera. Prvi put je pokazan novi ruski helikopter MI-171 A3 za sletanje na morske platforme koje koriste naftaši. Prikazan je i novi helikopter za gašenje požara, kao i modernizovani vojni helikopter KA-32A11M.

Foto kremlin.ru

A kada je reč o letelici "šah-mat", zamenik glavnog konstruktora letelice Aleksej Bulatov je objasnio da je predstavljen pravi avion, a ne maketa. Kako su Rusi uspeli da brzo naprave taj jednomotorni avion pete generacije nije tajna. Motor, aviona i naoružanje za njega uzeti su od SU-57, prvog ruskog nevidljivog. Moglo bi se reći da je avion "šah-mat" zapravo laka verzija SU-57. Korporacija "Suhoj" je napravila novi avion od kompozitnih materijala, pa će i on biti teško primetan na radarima.

Proizvođačima aviona je olakšan posao kada je reč o oružju, jer će sve rakete pravljene za SU-57 moći da koristi i novi avion, koji može da nosi do pet raketa vazduh-vazduh. Jedan deo naoružanja biće skriven, a drugi će se vešati na krila aviona. Avion će biti opremljen najsavremenijim radarom, kao i uređajem kojim može da guši protivničku radioelektronsku odbranu.

Kompanija "Suhoj" planira da u narednih 15 godina proizvede oko 300 takvih aviona. Računa se da bi kupci mogle da budu zemlje Azije i Afrike, pre svega Indija.

PADOBRAN

RUKOVODSTVO "Rosteha" se pohvalilo Putinu da je na izložbi prvi put prikazan novi, manji avion za regionalne linije "bajkal" koji se, u slučaju da mu otkaže motor, može spustiti specijalnim padobranom. Ti avioni će početi da se prodaju 2025. godine. "Bajkal" će imati dva člana posade, a moći će da prevozi devet putnika.

POPOVIĆ: SNAGA RUSKOG ZNANjA

MEĐUNARODNI moskovski avio-kosmički sajam MAKS 2021, posetio je ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović (na  slici). On je kao prvi strani zvaničnik učestvovao u predstavljanju aviona "suhoja šah-mat".

Foto Tanjug

On je ukazao da ovaj borbeni avion demonstrira snagu ruskog znanja, tehnološkog razvoja i sposobnosti za najsofisticiraniju proizvodnju kojom raspolažu ruski instituti i kompanije. Izrazio je nadu da će u budućnosti i srpska vojska raspolagati tim letelicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri